Az Abt Sportsline tuningcég kizárólag a Volkswagen-konszern autóival foglalkozik, így a szoros kapcsolat révén az újdonságok tuning változatait is az Abt tudja a leghamarabb bemutatni. Ezért történhetett meg, hogy az ötös Golf világpremierjével egy időben már az Abt verziója is bemutatkozhatott.

A Volkswagen mérnökei korlátok közé vannak szorítva, amikor egy-egy újabb Volkswagen Golf generáció formáját próbálják felvázolni. A tradíció és Golf név megköveteli a feltűnéstől mentes alakot, de a Volkswagennek kötelező valami újat is alkotnia. Így történhetett meg, hogy a mostani Golf egy Peugeot 307-es és egy négyes Golf leszármazottjának tűnik.

Az Abt mérnökei azonban mindent elkövettek, hogy a magas növésű autóból valódi aszfaltszaggató járgányt kreáljanak. Kötelező tartozékként körbeszoknyázták a Golfot, a futóművet sportosra cserélték, és az egész külalakhoz passzoló 19 colos könnyűfém felnikkel javították tovább az összképet. A kész autó önmagért beszél, akár még motor nélkül is megelőlegezzük neki a száguldást.

Egyelőre csak a dízelmotorhoz készített erősítő kúrát az Abt, de később mindenféle motorvariáció erősítésébe belefognak. A gyárilag 140 lóerős dízelmotorból 170-et hoztak ki, ami már bőségesen elegendő a látvány által elvárt menetteljesítmények kiszolgálásához.