65 miliméterrel nőtt a tengelytáv és 30 milliméterrel lett hosszabb az autó.
A sportosság jegyében a karosszéria 1 centiméterrel közelebb került a talajhoz, belülről pedig alacsonyabb ablakokon keresztül szemlélhetjük a külvilágot.

Növekedett a belső tér, ami nagyobb helyet biztosít a vezetőnek és az utasoknak egyaránt. A hátul ülőknek nagyobb lábhely jut és szélesebb tér áll rendelkezésre váll magasságban is.

Tovább hangsúlyozván a sportos stílust, alacsonyabb lett az üléspozíció, és alumínium betétekkel díszítették a műszerfalat.

Az A4-ből már ismert 150 lóerős két literes benzines és a hat hengeres 3.2 literes 241 lóerős erőforrás mellett egy hengerenkénti négy szelepes közös nyomócsöves turbódízel motorral is bővült a motorpaletta. A 140 lóerős dízel aggregát a 6 hengeres motorral megegyező, 320 newtonméteres nyomatékot produkál.

Az előző szériába szerelt 1.6-os benzines és az 1.9-es turbódízel motor továbbra is kapható lesz.

Elsőkerékhajtás mellett állandó négykerékhajtással is rendelhető az összes változat. Motortól függően öt vagy hat sebességes kézi váltó juttatja az erőt a kerekekhez, extraként pedig választható triptronic automata váltó is.

A turbódízel motorhoz illetve a benzines csúcsmodellhez, újdonságként kínálja 2003 közepétől az Audi a DSG elnevezésű automatizált váltórendszerét, mely kormányról is vezérelhető. A váltás villámgyorsan történik, és a dupla kuplungos megoldásnak köszönhetően a váltás alatt is folyamatos marad az erőátvitel.

A DSG redszerrel a kézi váltóhoz hasonló dinamizmus érhető el, és az ígéretek szerint kevesebb üzemanyaggal beéri majd, mint a hagyományos erőátviteli rendszer.

Elöl McPherson rendszerű, hátul pedig egy új négylengőkaros független kerékfelfüggesztés gondoskodik, a kocsi megfelelő stabilitásáról. A futómű mellett a sebességfüggő elektromos szervókormány, hatékonyabb fékrendszer és menetstabilizáló elektronika segít a vezetőnek az éles helyzetekben.

Három felszereltségi fokozatban lesz kapható az új A3-as. Felszereltségi foktól függetlenül, megtalálható az oldallégzsák, az ESP menetstabilizáló elektronika és az elektromos ablakok minden modellben.

Számtalan további extrával bővíthető majd a felszereltség, mint például a TV tuner vagy a BOSE hangrendszer.

Az új Audi A3-ast hivatalosan a márciusban megrendezésre kerülő Genfi Autószalonon mutatják be.