Rádió-telefon
Rádió-telefon

Rádió-telefon

Rádió-telefon

Rádió-telefon
Nem láthatóak a túlsó oldalon található gombok. Menet közben beszélve lehet e-mailezni
Stephanie Zwingmann-nak az új hetes BMW formatervezője, Chris Bangle adta át a különdíjat
Határidőnaplóként és internetezésre is használható az új Blaupunkt fejegység
Fotó megosztása:
Stephanie Zwingmann nyerte a Citrix nevű amerikai szoftvergyártó különdíját az általa megálmodott fejegységgel. A készüléket diplomamunkaként készítette el a Blaupunkt számára. Chris Bangle, a BMW vezető formatervezője adta át neki a különdíjat. Bangle-ról érdemes tudni, hogy ő készítette az új hetes BMW terveit.
A Citrix System 2000 után idén másodjára írt ki pályázatot a “Jövő komunikációs eszköze” címmel. Az első három helyezett között mobiltelefon és navigációs rendszer is volt.

Korábban már készített olyan autós fejegységet a Blaupunkt, amely szabványos 1 dines méretben ötvözte a hagyományos fejegységek tudását egy telefonéval. Ennek előnye a kihangosítókkal szemben, hogy sokkal jobb minőségű telefonálást tesz lehetővé és a műszerfalra sem kell tartót szerelni. Hátránya Magyarországon az, hogy nem mindegyik szolgáltató hajlandó azonos számhoz még egy sim-kártyát kibocsátani, így egy újabb telefonszámmal gazdagodunk.

A győztes készülék ezen a problémán is segít, ugyanis egy valódi mobiltelefont foglal magában. Látszólag egy hagyományos készülékről van szó, de a középső képernyőt tartalmazó részt kivéve máris a kezünkben tartjuk a telefont. Ha a helyén van a fejegység középső eleme, akkor az autó audio rendszerén keresztül lehet vele telefonálni.

Olyan funkciókkal látták el a rádió-telefont, mint a WAP az internet böngészéshez, MP3 lejátszó, de van benne palmtop is. Ebben aktuális programokat, teendőket, word dokumentumokat és telefonszámokat is tárolhatunk, de egyéb szoftverek letöltésével további funkciókat is használhatunk. A Data Play-jel, amely egy új típusú adattároló, helyettesítették a hagyományos CD funkciót. A készülékkel letölthetünk a világhálóról MP3 formátumú zenei anyagokat, amelyeket aztán a merevlemezen tárolhatunk.

A telefonnal küldhetünk SMS-t és e-mailt, mindezt kétféle formában. Álló autóban begépelve, mert a gombok a készülék belső felén vannak, így menet közben nem használhatók. Autózás közben bediktálhatjuk az SMS-eket és e-maileket, amelyeket ezután a Blaupunkt készülék MP3 formátumban elküld a megadott címre. Ugyanezt a TTS-funkciót (Text-to-Speech) használva képes felolvasni a határidőnapló aktuális tételeit és a beérkezett SMS-eket és e-mail-eket a berendezés.