Egy texasi startup igazi “autóokosító” kütyüt fejlesztett, a Vinli névre hallgató eszköz a konnektivitás teljes körét nyújtja a használónak.
Az autó diagnosztikai portjába dugható tenyérnyi eszköz először is Bluetooth-on keresztül  képes a hozzá tartozó, vagy más diagnosztikai, fogyasztásmérő és -optimalizáló, de akár baleseti vészhívó okostelefonos alkalmazással kommunikálni, nagyjából 20 app lesz kompatibilis a piacra kerüléskor.


Ez azonban csak a kezdet. A Vinli nagy dobása a beépített mobilnetes modem, amely a legmodernebb, 4G LTE sávszélességgel képes dolgozni, sőt, wi-fi-hotspotként aztán hozzáférést nyújthat bármelyik utasnak. Böngészés, online játék, akár médiastreamelés is lehetséges – a hátul ülő gyerekek garantáltan csendben lesznek…
A Vinlibe beépített GPS- és GLONASS-vevő a pontos navigáció mellett a különböző, helyadatokat is használó appok – például a lopásnál nyomkövetésre alkalmas Lock&Key – alá is dolgozik.
A szintén a Vinlibe gyömöszölt gyorsulásmérő ütközés, baleset esetén érzékeli a bajt és jelzi azt az illetékes hatóságnak, de az e-Call app-pal akár a megadott hozzátartozókat is automatikus szöveges vagy hangüzenettel értesíti.
Csinálj guruló wi-fi-hotspotot az autóból 3


A Vinli indiegogós oldala szerint októberben kerülhet piacra, egyelőre a közösségi finanszírozás keretében veszik fel az előrendeléseket – darabonként most még 99 dollárt (28 ezer Ft) kérnek.
Az USA-ban a T-Mobile mobilnetes csomagjával jár majd a kütyü, az európai országok szolgáltatóival jelenleg még folynak az egyeztetések.