Bár a head-up displayek hasznosságáról-biztonságáról legalábbis megoszlanak a vélemények, biztosan sokan vannak olyanok, akik szeretnének ilyesmit, de az autójukból gyári felszerelésként hiányzik a HUD.
Több gyártó is kínál ilyen-olyan, az információkat általában közvetlenül a szélvédőre vetítő utólagos megoldást, de az Iris névre hallgató, kanadai startup által fejlesztett kütyü jóval ütősebbnek tűnik.


Az Iris az autó napellenzőjének helyére szerelhető, lehajtható kijelzőfelülettel rendelkező eszköz, amely 720p-s HD felbontásban vetíti az információkat közvetlenül a vezető szeme elé.
A rendszer az egyszerű, egyértelmű navigációs infóktól az autó saját fedélzeti komputerétől kapott menetadatokon keresztül egészen az iOS-re és Androidra is kínált Iris app számtalan kiegészítő funkciójának figyelmeztetésééig jeleníthet meg szinte bármit.
Az Iris képes a piros lámpák felismerésére, a sebességkorlátozások “fejben tartására”, de az okostelefonos app bluetooth-os csatlakoztatása után az üzenet- és híváskezelésre is, a vezérlése pedig hanggal és kézmozdulattal is történhet. A Google Mapsszel, a Facebookkal, a WhatsApp-pal natív módon, a saját app telepítése nélkül is együttműködik az Iris.
Napfényes időben a kijelző egyébként a “kitúrt” eredeti napellenző funkcióját is pótolja, az üzeneteket pedig kívülről nem láthatja a többi közlekedő.
A stratup egyelőre az Indiegogón közösségi finanszírozásban gyűjti a gyártáshoz szükséges tőkét, a csomagok 299 dollártól (85 ezer Ft) indulnak – ezért természetesen jár a kütyü, amikor a tervek szerint októberben beindul az üzem. A kitűzött cél 50 ezer dollár, eddig 40 százaléka, bő ezer jött össze.