A Garmin idén tavasszal vásárolta meg az Ikubu Ltd. startupot, miután a kis cég közösségi finanszírozásban nem tudott elég forrást szerezni újításához.
Radarral a biciklisgázolás ellen 1
Radarral a biciklisgázolás ellen 2

Radarral a biciklisgázolás ellen

Radarral a biciklisgázolás ellen

Radarral a biciklisgázolás ellen 6
Radarral a biciklisgázolás ellen 7
Radarral a biciklisgázolás ellen 8
Fotó megosztása:
Radarral a biciklisgázolás ellen 9


A szabadidős, autós, navigációs kiegészítőkben utazó Garmin most piacra is dobja a fejlesztést, amely óriási segítséget nyújthat az autók által is használt utakon. A Varia Radar Garmin által véglegesre csiszolt formájában az előzésre készülő autókra figyelmezteti a kerékpárost a kormányra szerelt LED-es kijelzőn. A nyereg alá szerelhető érzékelő már 140 méter távolságról “befogja” a közelítő gépjárművet, és a radarhoz csatolt hátsó lámpa egyre intenzívebb és fényesebb villogásával annak vezetőjét is figyelmezteti kerékpáros jelenlétére.
A Varia Radar a Garmin Edge biciklis fedélzeti számítógépével együtt is kapható, az egyesített rendszer már nyolc közelítő gépjárművet képes érzékelni, amelyeknek hozzávetőleges sebességéről és a veszély nagyságáról is tájékoztat.
Az eszköz haszna kétségbevonhatatlan: a statisztikák szerint az USA-ban a biciklis halálával végződő közúti balesetek 40 %-a hátulról történő gázolás eredménye – a számok nálunk is nagyjából ezek lehetnek.  
Egy gond van: a biciklis radar ára 375 dollár, azaz szűk 110 ezer Ft, ami két-háromszorosa az itthon a kerékpárosok többsége által használt drótszamarak árának. A Garmin egyelőre nem kínálja az eszközt a magyar piacon, de az Edge-dzsel párosítva minden bizonnyal a 200 ezer Ft körüli sávban lenne-lesz.