Ellophatatlan biciklit fejlesztett ki három fiatal chilei mérnökhallgató. A Yerka, amelynek egyelőre csak a prototípusa készült el, saját alkatrészeivel lakatolható le. A kerékpárt a váz kettényitható alsó részével, és a hozzáerősíthető nyeregcsővel lehet lezárni, vagyis a tolvajoknak szét kellene verniük a biciklit ahhoz, hogy elvigyék.

“Éppen ezért lett a mottónk, hogy egy ellopott bicikli többé már nem bicikli” – jegyezte meg Cristobal Cabello, aki gyerekkori barátaival együtt fejlesztette ki a lophatatlan kétkerekűt. A kerékpárutak, a biciklitárolási lehetőségek és a kerékpármegosztó rendszerek megszaporodása nyomán Chilében és más latin-amerikai országban is megnőtt azon ingázók száma az elmúlt években, akik az olcsóbb és környezetbarátabb biciklire váltottak autó helyett.

A kreatív megoldással előrukkoló chilei fiatalok először a Yerka PVC-modelljét építették meg, majd elkészítették a működő prototípust. A szabadalmaztatási folyamat és az újabb lopástesztek elvégzése közepette a fiatalok forrásteremtő kampányt szeretnének indítani, és olyan partnert keresnek, aki képes 300 ezer dollárral beszállni az első ezer darab kerékpár legyártásába. Reményeik szerint a lopásbiztos bringákat 2015 közepétől tudják árulni.

A Yerkáéhoz hasonló elveken alapszik a brooklyni fejlesztésű Seatylock, amelynek nyerge alakítható át lakattá és a seattle-i Denny, amelyet szétpattintható kormányával lehet rögzíteni.

(Forrás: MTI)