Kemény szigorítás lép életbe Varsóban 2024 júliusától: a helyi tanács által csütörtökön megszavazott határozat értelmében kitiltják a lengyel főváros szélesebb központi zónájából a régebbi gyártmányú autókat, azt „tiszta közlekedésű övezetté” nyilvánítva – írja az MTI.

A Varsó-Belváros kerületbe, valamint az azzal szomszédos negyedekbe július 1-től nem hajthatnak be a 18 évesnél régebbi dízelüzemű, valamint a 27 évesnél régebbi benzinüzemű kocsik.

Az intézkedés 2028 elejéig nem vonatkozik az övezet azon lakosaira, akik Varsóban adóznak. Azt követően már ők sem hajthatnak be régi gyártmányú autókkal, ez esetben a dízelüzemű autók esetében 13, a benzinesekében pedig 22 év lesz a felső „korhatár”.

Felmentik a tilalom alól bizonyos feltételek mellett a 70 évesnél idősebb járműtulajdonosokat. Kivételt képeznek továbbá a rendvédelmi és hatósági járművek (mentők, rendőrség, tűzoltók, határőrség), beengedik a városközpontba például a fogyatékossággal élőket szállító régi gyártmányú kocsikat és iskolai buszokat is.

A lengyel fővárosi tanácsban a 2018-as helyhatósági választások nyomán a parlamenti többségi koalíciót is képező Polgári Koalíció van túlsúlyban. Az eddig kormányon lévő Jog és Igazságosság politikusai ellenezték a határozat elfogadását. Többek között azzal érveltek, hogy az intézkedés hátrányosan érinti a kevésbé vagyonosokat, és a szabályok enyhítését javasolták.

A csütörtöki tanácsülés során tiltakozó megmozdulást rendeztek a varsói városháza épületében a tiszta közlekedésű övezet létesítésének ellenzői, és a tanácskozást a bekiabálások miatt egy időre fel kellett függeszteni.