Az elmúlt hetekben itthon is hallani akadozó ellátásról, időlegesen nem üzemelő benzinkutakról, de van ahol sokkal-sokkal rosszabb a helyzet: Srí Lankán a katonaságot vetették be az elégedetlenkedők ellen.

A hadsereg szóvivője szerint a Colombótól mintegy 365 kilométerre északra található Vuszuvamadu benzinkútjánál az órák óta üzemanyagért sorban állók kövekkel kezdték dobálni a közeli katonai ellenőrzőpontot. Miután elfogyott az üzemanyag, az emberek összecsaptak a katonákkal.

A rendőrség azt közölte, hogy a hétvégén három helyen is összecsapások törtek ki a rendőrök és motorbiciklisták között az üzemanyaghiány miatt, többeket letartóztattak.

Külföldön már lőnek az üzemanyaghiány miatt 2

Sorban állás a töltőállomáson – jellemző kép a napokban a súlyos válságba süllyedt Srí Lankán (Fotó: Getty Images)

Mindeközben a kormány elrendelte az iskolák és közhivatalok ideiglenes bezárását annak érdekében, hogy az üzemanyaghiány miatt fellépett közlekedési nehézségeket mérsékeljék.

A 22 milliós ország az 1948-as függetlenné válása óta nem élt át a mostanihoz hasonló gazdasági válságot, amely egyebek között élelmiszer- és gyógyszerhiányban, illetve száguldó inflációban nyilvánul meg. Srí Lanka már szinte benzin nélkül maradt, és más üzemanyagokból is akut hiány mutatkozik, a szigeten mindennaposak a tüntetések.

Colombo továbbá felfüggesztette a 2026-ig visszafizetendő 25 milliárd dollárból idén esedékes mintegy 7 milliárd dollárnyi külföldi hitel visszafizetését is. Az ország teljes külföldi adóssága 51 milliárd dollár. Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a szigetországban kialakult gazdasági válság humanitárius katasztrófához vezethet.