Átfogó kutatásban vizsgálta a carVertical autótörténeti platform, hogy az egyes európai országokban mekkora a tekert kilométerórás autók aránya. A cég 2021-től csaknem 900 ezer autótörténet-ellenőrzés adatait vizsgálta át, és megállapította, hogy a kilométerórák visszatekerése továbbra is elterjedt visszaélési mód.

Az adatok alapján úgy tűnik, hogy Lettországban a leggyakoribb az órák visszatekerése. Ebben az országban az ellenőrzött járművek több mint 24 százalékának változtatták meg a kilométerállását. A többi balti államban sem túl fényes a helyzet, Észtország a harmadik, Litvánia pedig a negyedik legtöbb óratekerést produkáló ország.

Mellbevágó, mennyi tekert órás autó van itthon 1

Ezzel szemben egyes közép- és dél-európai országokban sokkal jobb a helyzet, de még a tisztább piacokon is sok a visszatekert órájú autó. Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában minden tizedik, a carVerticalon ellenőrzött használt autóval ilyen csalás történt. Az arány Magyarországon 14 százalékos – ezzel az európai élmezőnyben vagyunk.

Szakértői elemzések szerint csak Európában évente több mint kilencmilliárd eurós gazdasági kárt okoz az óratekerés.