Olvasónk, Krisztián küldte az alábbi drónfotókat, amelyet a kelenföldi pályaudvar felet készítettek. Látható, hogy a vonatszerelvényen jó néhány tank pihen, és állítólag előrébb voltak még egyéb harcjárművel, csapatszállítók is.

Hivatalos információt nem találtunk róla, hogy ez a katonai szerelvény honnan hová tart, de állítólag az úti cél Románia és Hollandiából indultak.

Tankok bújtak meg az éj leple alatt Kelenföldön 1

Fotó: Wirth Norbert

A fotókon látható harckocsik egyébként amerikai gyártmányúak, M1 Abrams modellek, amelyet az Amerikai Egyesült Államok hadserege és Tengerészgyalogsága 1980-ban állított szolgálatba.

Tankok bújtak meg az éj leple alatt Kelenföldön 2

Fotó: Wirth Norbert

Az M1 Abrams erőforrása egy 1500 lóerős Honeywell AGT típusú gázturbina. Ehhez kapcsolódik a hatsebességes Allison X1100–3B hidrokinetikus automata sebességváltó, négy előre- és két hátrameneti fokozattal. Az Abrams csúcssebessége műúton 72 km/óra, terepen 48 km/óra. Üzemanyaga lehet gázolaj, bármilyen motorbenzin vagy kerozin. A gázturbina által forgatott hajtókerék a járműtest hátsó részében van elhelyezve jól védetten, elöl pedig a láncfeszítő kerék található.

Több mint 8800 darab M1 és M1A1 harckocsit gyártottak. A gyártási költség darabonként 2,3 – 4,3 millió dollár között mozgott, attól függően, hogy milyen felszereléssel és páncélzattal látták el a harckocsikat.

Egy hangulatos kis videó is készült a Kelenföldön „állomásozó” harckocsikról: