A jelentős tranzitforgalmat lebonyolító M86-os számú autóút Vas megyei szakaszán ellenőrzést tartottak a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei 2020. június 25-én – számol be a Police.hu. Ebben alapvetően semmi izgalmas nincs, nem úgy a közlemény folytatásában:  „a közlekedésbiztonságot hátrányosan befolyásoló, mozgásban elkövetett jogsértések minél szélesebb körű feltárása érdekében az akció helikopteres szemlével egészült ki.”

Mint a videó is bemutatja, a helikopter az autópálya felett járőrözött, majd a szabálysértés észlelése esetén jelezte azt az út mellett várakozó autós és motoros kollégáknak, akik megállították az érintett járművet.

A négy órán át tartó ellenőrzés alatt huszonkettő közlekedési jogsértést regisztráltak. Ebből huszonegy esetben az előzési szabályok megsértése, egy alkalommal pedig a követési távolság meg nem tartása miatt intézkedtek a tehergépjármű-vezetőkkel szemben.

Nem ez az első eset, amikor helikopterrel ellenőriznek a rendőrök, a korábbi esetek nyomán tudjuk, hogy fel tudják deríteni a kézben tartott mobiltelefon használatát, a megállás szabályainak megszegését, sőt a biztonsági öv használatának elmulasztását is.

Nálunk ez különlegesség, de az Amerikai Egyesült Államokban sebességmérést is végeznek a levegőből, amire út menti táblákon hívják fel a  közlekedők figyelmét.

Ritkán használt eszközt vetettek be a rendőrök az autópályán 1