28 helyszínen telepítettek Horvátországban új forgalomellenőrző kamerákat, amelyek nem csak képrögzítésre, hanem sebességmérésre is alkalmasak – számol be róla a rendőrség baleset-megelőzési honlapja.

Mint a lap rámutat, a horvát hatóságok elsődleges célja az új eszközökkel a nemzetközi forgalmat is bonyolító útvonalakon a közlekedésbiztonság növelése. Josip Mataija, a horvát belügyminisztérium szakembere elmondta, hogy a technika telepítésével nem a büntetés a céljuk, hanem a megelőzés.

Az új eszközök közül kettőt már tavaly nyáron felszereltek, azok két hónap alatt jó 50 000 forgalmi szabálysértést rögzítettek, tehát naponta több mint 800-at. Ezt követően útvonalakon 17 százalékkal csökkent a halálos balesetek száma.

Az új telepítésű eszközökből a legtöbb, tíz darab Lika-Senj megyében található, mert itt haladnak át legfontosabb nemzetközi útvonalak, de Zadar, Šibenik-Knin, Split-Dalmácia, Vukovar-Srijem, Brod-Posavina és Požega-Slavonia területek útjain is vannak.

A sebességmérő kamerák más szabálysértések rögzítésére is alkalmasak, így detektálhatják a biztonsági öv használatának az elmulasztását, a kézből való mobiltelefon-használatot, a szabálytalan előzést és a záróvonal-átlépést.

Nem csak ezek a kamerák figyelik a Horvátországban autózókat, az elmúlt évben számos új eszközzel bővült az ország állománya. Többfelé találni Cordon-M4 kamerákat, amelyeket az orosz Simicon cég gyárt, az eszköz számos, az orosz hadsereg igényeire kifejlesztett technológiát foglal magába, és jelenleg a világ egyik legfejlettebb forgalomfigyelő kamerája. Természetesen sebességet is mér, de talán érdekesebb, hogy a hozzá kapcsolódó szoftver képes automatikusan generálni a rendőrség által elkövetett szabálysértési dokumentációt, és hozzá csatolni egy fényképet, ami jelentősen csökkentheti a horvátországi közlekedési rendőrök munkáját.

(Nyitóképünk illusztráció)