A “Scorpio” Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint a Gamma Műszaki Zrt. szállíthat a Készenléti Rendőrségnek felderítő, beavatkozó és mentesítő járműveket, nettó 1 millió 177 ezer euróért (mintegy 450 millió forintért).

A beszerzés három részből áll, és mindhárom egyedi kialakítású jármű – amelyből egyet-egyet kell szállítani – a CBRN-E (vegyi, biológiai, radioaktív és nukleáris) veszéllyel kapcsolatos.

Az első jármű egy felderítő egység és mobil vezetési pont, amelyet a “Scorpio” Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. szállíthat. A második jármű a beavatkozást szolgálja, ezt a Gamma Műszaki Zrt. szállítja, ahogy a harmadik, mentesítő járművet is.

A beszerzést az Európai Unió finanszírozza a Közép-európai CBRN-E/piszkos bomba elleni elsődleges beavatkozó egység létrehozására. A szerződéseket április elején kötötték meg a felek.

Érdemes megjegyezni, hogy a beszerzés becsült ellenértéke összesen 372 millió euró (!) volt, ehhez képest 1,2 millió euró alatt maradt a három jármű ára. A több nagyságrendű különbségre nem adott magyarázatot a közlemény.