Az Európai Bizottság hétről hétre közzéteszi azt a listát, amelyen az Unió tagországaiban frissen visszahívott tartós fogyasztási cikkek – köztük az autóipari visszahívások is – szerepelnek. Az alább leírtak természetesen csupán vázlatosan ismertetik a problémák jellegét; ha felmerül a gyanú, hogy autód (motorod, traktorod, buszod…) érintett, mindenképp fordulj a forgalmazóhoz, ilyen esetekben ő a tuti tudás forrása.

Ezen a héten hiányosan, az érintett típusok gyártási időpontjára vonatkozó információ nélkül adta közre a visszahívási listát az illetékes uniós hivatal.

Bentley

Bentley Continental 24 / Continental Supersports  / Continental Supersports kabrió
A hidraulikus kormányszervó vezetéke leválhat a hűtőrendszer csatlakozójáról, a kiömlő hidraulikafolyadék kormányozhatatlanná teheti a járművet, veszélyezteti a mögöttes forgalmat, illetve tüzet okozhat.

BMW

BMW 1 / 3 / M3 / X1 / Z4
Az elülső elosztóházról idővel lerázódhat a pozitív akkukábel, ami a motor megállását, a jármű elektromos rendszerének (pl. fényszórók és légzsákok) működésképtelenné válását eredményezheti.

BMW X6 / X6M
A hátsó ülésen kialakított ISOFIX gyerekülés-rögzítő aljzatok nem kellően szilárdak, a huzamos használat következtében eltörhetnek, a gyermekülés elszabadulhat.

BMW Z4
A fényszóró-vezérlő egység a gyártási folyamat során megsérülhetett. A sérülésből következő rövidzárlat miatt működésképtelenné válhatnak a fényszórók és az irányjelzők.

Citroën

Citroën Berlingo / C3 Aircross
A kormányoszlop nem szabvány szerinti gyártása miatt meghibásodhat a kormánymű, a jármű irányíthatatlanná válhat.

Fiat

Fiat Ducato
(1) Vezetékkötegek érhetnek a kipufogóhoz, ami az ABS és a hátsó világítás működésképtelenné válását eredményezheti.
(2) A generátor rosszul beszerelt pozitív kábele a kardántengelyhez súrlódhat, ami rövidzárlatot és tüzet okozhat.

Ford

Ford Fiesta
(1) A kormányoszlop nem megfelelő gyártási tűrés miatt rázkódhat. Ha a hibát nem javítják ki, idővel megszűnhet a kormányozhatóság.
(2) A hátsó biztonsági övek csatjainak rögzítő csavarjait nem megfelelő nyomatékkal húzták meg.

Ford Focus
(1) A váltóház egyik szegecse károsíthatja a motor kábelkötegét; ennek következtében a motor teljesítményt veszíthet vagy megállhat.
(2) Az elosztódoboz hibás csatlakozója miatt megszűnhet az áramellátás, ezért bizonyos fedélzeti funkciók átmenetileg működésképtelenné válhatnak. A motor váratlanul megállhat.

Hyundai

Hyundai Elantra / IONIQ Hybrid / IONIQ Electric
A kerékcsavarokat nem megfelelő nyomatékkal húzták meg, menet közben lelazulhatnak, ami a jármű stabilitásvesztését okozhatja.

Jeep

Jeep Cherokee
A kormányműben eltörhet egy hibás gyártású fogaskerék, ami a kormánymű megszorulását, a jármű kormányozhatatlanná válását eredményezheti.

Kia

Kia Optima
A vákuumpumpa nyomástartó szelepe nem megfelelően üzemel, ami a fékhatás csökkenéséhez vezethet.

Land Rover

Land Rover Range Rover / Range Rover Sport
A kormánymű elektromos kábelkötege hozzáérhet a kormányoszlop fém elemeihez. A kormányoszlop állítása során a kábelköteg megsérülhet vagy megszűnhet a csatlakozás. Ilyenkor megszűnik a kormányrásegítés, romolhat a kormányozhatóság, működésképtelenné válik a duda és az irányjelző.

Lotus

Lotus Elise
A motor befecskendező rendszere és a hengerfej közötti távtartó méretváltozása miatt túlterhelődhetnek a hengerfej rögzítő csavarjai. Ezek meghibásodása üzemanyag-szivárgást eredményezhet.

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz A-osztály
A vezetőülés magasságállító mechanizmusát rosszul hegesztették, a varrat eltörhet, az ülőlap balesetben előre billenhet.

Opel

Opel Combo
A kormányoszlop nem szabvány szerinti gyártása miatt meghibásodhat a kormánymű, a jármű irányíthatatlanná válhat.

Peugeot

Peugeot 2008 l / 208 l / 301
A nem megfelelő kalibrálás miatt a motor NOx-kibocsátása meghaladhatja a határértéket.

Peugeot Rifter / Partner
A kormányoszlop nem szabvány szerinti gyártása miatt meghibásodhat a kormánymű, a jármű irányíthatatlanná válhat.