Egy bérautó-szolgáltatásokat összefogó keresőoldal, az amerikai CarRentals.com felmérése szerint igazán gusztustalanok vagyunk, ha az autó tisztaságára kerül a sor.

A hétmillió ügyféllel rendelkező cég ezer autóst kérdezett meg autótakarítási szokásaikról. 12 százalékuk soha nem takarítja ki az utasteret – ez olyan, mintha otthon is állandó mocsokban élnénk -, 32 százalékuk évente csak egyszer csinál tisztaságot a beltérben.

Pedig ez nagy butaság, hiszen egy átlagos autó belterében 700 különböző baktériumfaj éldegél. Ezért nem olyan jó ötlet az autóban enni: egyrészt, mert a lehulló morzsák, kiömlő cukros löttyök táptalajául szolgálnak ezeknek a baciknak, másrészt mert akárhová nyúlunk, akárhová tesszük a kaját, piszkos lesz – nagyon piszkos.

A legrosszabb értelemszerűen a kormánykerék, hiszen ezt fogdossuk legtöbbet. Ennek minden négyzetcentiméterén átlagosan 629 baktériumot találtak a kutatók. Ez pedig sok: a mobiltelefonok érintőképernyőjén átlagosan 100, a nyilvános WC-k ülőkéjén 172, a nyilvános felvonók nyomógombján 313 baci lapul egy négyzetcentiméteren – bizony, az utcai illemhely még mindig higiénikusabb, mint a liftben a gombok.

Persze sterilizálhatjuk az autót, amennyire akarjuk, az első tankolásnál úgyis újra bacik ezreit visszük be az utastérbe: elég megfogni a töltőpisztolyt, amit előttünk autósok ezrei markoltak, és… inkább nem is folytatjuk. A töltőpisztolyon milliószámra hemzsegnek a bacik, szóval miután tankoltál, moss alaposan kezet. De tényleg.