Az olaszországi Imperia megyében, a francia határhoz közel található Acquetico nevű falucska népessége nagyjából 120 fő, tehát meglehetősen nyugodt hely lenne. Ám a településen jelentős az átmenő forgalom, hiszen itt vezet át az az út, melyen keresztül Észak-Olaszországból a Ligur-tengerig lehet eljutni. Ezek mellett a motorosok és autósok örömére Acquetico remek minőségű aszfalttal rendelkezik. Ennyi bőven elég ahhoz, hogy meghozza a vezetők kedvét a tempós utazáshoz.

Emiatt azonban a lakosság nem keveset panaszkodott, így próbaüzemre helyeztek el a településen traffipaxot, mely két hét alatt nem kevesebb, mint 58 568 gyorshajtót fogott. Ráadásul a kamera által figyelt szakaszon 50 km/órás korlátozás van érvényben, ennek ellenére akad olyan autós, aki 135-tel száguldott át a zebránál lévő traffipax alatt. Nem ritka, hogy 100 km/óra feletti sebességet regisztrál a műszer, a legtöbbet nappal. A település polgármestere, Alessandro Alessandri szerint a legtöbb baleset is nappal történik a főleg idősek által lakott helyen.

Ez annyit tesz, hogy Acqueticóban körülbelül minden második áthaladó autósból gyorshajtó lesz. A jó minőségű aszfalt miatt nem ritka, hogy a motorosok illegális versenyeket rendeznek itt. A sikeres tesztidőszak alatt kiderült, hogy a traffipaxra mindenképp szükség van Acqueticóban.