A Jeep Wrangler lételeme az átalakítás, nem is igazi rajongó az, aki ne cserélné ki autóján a futómű, a hajtáslánc vagy a karosszéria egy-két elemét. Erre erősen rá is játszik a gyár: nemcsak ezerféle kiegészítőt és cserealkatrészt kínálnak, hanem évről évre építenek is néhány látványos tanulmányautót – persze főleg a gyári tuningelemek felhasználásával. A szokásos húsvéti Jeep Safarin a márka egyéb típusai is szerephez jutnak.

Jeep 4Speed

Jeep-dzsembori a kősivatagban 1

A 2011-es Pork Chop és a 2013-as Stitch koncepciók nyomdokain haladó 4Speed a modellszéria vadonatúj 2,0 literes, négyhengeres turbómotorját kapta meg. Az autó lényege a tömegcsökkentés: nemcsak egyes karosszériaidomok, de a teljes hátsó felépítmény is szénszálas műanyagból készült, az autót 56 centivel megkurtították, hatalmas sárabroncsokat szereltek rá. A hidakat komoly terepezésre fejlesztett elemekre cserélték, a műszerfalat lecserélték, a hátsó üléseket kidobták, az utastér fölé bukókeretet hegesztettek.

Jeep Sandstorm

Jeep-dzsembori a kősivatagban 2

Sivatagi versenyautónak fejlesztették, ezért a hátsó ülések helyén pótkereket és fedélzeti kompresszort cipel a végtelen homoktengerek vándora. A hatalmas rugóutakat a dűnékre méretezték, a tengelytávot 15 centivel megnövelték a maximális egyenesfutás érdekében, a beltéri szőnyegek helyére platóbélés anyagából szabtak strapabíró burkolatot, a motor brutális 6,4 literes V8-as, hatfokozatú kéziváltóval.

Jeep B-Ute

Jeep-dzsembori a kősivatagban 3

Módosított orrkialakítás, négycentis emelés, méretes terepabroncsok, tetőcsomagtartó keret, küszöbvédő rudazat és 2,4 literes négyhengeres benzinmotor a Fiat kilencfokozatú automata váltójával – lám, ilyen dögös is lehet egy Jeep Renegade.

Nacho Jeep

Jeep-dzsembori a kősivatagban 4

Akár hiszed, akár nem, minden, amit ezen az autón látsz, a gyári katalógusból megrendelhető, az A-oszlopra szerelt lámpáktól a fémrudakból hajtogatott ajtókig.

Jeep Jeepster

Jeep-dzsembori a kősivatagban 5

Az 1966-os Wrangler hangulatát idéző tanulmány piros-fehér színvilágot, döntött és vágott szélvédőt, a pótkerék helyére szerelt tárolórekeszeket (a pótkerék az utastérbe költözött, logikus, nem?) és ötcentis futóműemelést kapott.

Jeep J-Wagon

Jeep-dzsembori a kősivatagban 6

Fenyegető feketének tűnik a négyajtós Wrangler átépítése, de valójában selymes sötétszürke fényezést kapott, rézszínű részletekkel; még a szélvédő is sötétített, ami a jelek szerint Észak-Amerikában engedélyezett. A gengszter hangulatot a hard core terepezéshez elengedhetetlen snorkel oldja.

Jeep Wagoneer Roadtrip

Jeep-dzsembori a kősivatagban 7

Ha a Wrangler retró, itt egy valódi veterán: az 1965-ös Jeep Wagoneer – a világ egyik első luxusterepjárója – makulátlanul helyreállított példányát megerősített alvázzal, hajtáslánccal és túlméretes kerekekkel tették offroad-kompatibilissé. Az utastérben olyan jópofa ötletek szórakoztatnak, mint a nádfonatú tetőkárpit, a korabeli bőröndből kialakított hűtőtáska, vagy a Wagoneer eredeti OHC blokkjának szelepfedeléből gyártott szerszámos láda.