Az autósok nagy örömére és a kamionosok nagy bánatára a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság razziázott az M7-esen. A cél a szabálytalanul előző kamionok kiszűrése, illetve megbüntetése volt. Az akció során 8 magyar és 2 külföldi kamionost sikerült tetten érni – írta a Napi.hu.

A járműveket egy kamerás, de “rendőrségi jelleggel el nem látott” autóval fülelték le, ennek felvételeiből vágtak össze egy rövid videót, amelyen látszik, hogy a rendőrség nem csak olyan kamionokat vett fel, amelyek egy másik tehergépkocsit előznek, hanem több olyan esetet is rögzítettek, amelyen magát a felvételt készítő autót előzik.

Ezzel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy a rendőrség esetleg kiprovokálta a szabálytalan előzéseket. “A szolgálati autó a kamionok számára megengedett sebességet – ez 80 km/h – csekély mértékben meghaladva közlekedett, vagyis a teljesen szabályos járműveket nem tartották fel” – írta a rendőrség a Napinak. “Így az autót leelőző járművek még gyorsan is hajtottak, ezt azonban hitelesített sebességmérő hiányában nem lehetett bizonyítani, ezért nem kellett felelniük.”

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete több kritikát is megfogalmazott az akcióval kapcsolatban. Ami azonban különösen figyelemreméltó, hogy az MKFE szerint a kamionok sebességtartó automatikája jellemzően 90 km/h-ra van kalibrálva, ez a sebességmérők hibahatárával kalkulálva 85-87 km/h-s valódi sebességet jelent.

Ha ezt a rendőrség is tudja, akkor az általuk említett “csekély mértékű” sebességtúllépés bőven elég lehetett arra, hogy a jellemzően időhiánnyal küszködő kamionosokat “rávegyék” az előzésre. Ez persze csak spekuláció.