Tulajdonképpen a Jaguar saját magának nehezíti meg a dolgot új típusainak egyre látványosabb bemutatásával. A terepjáró F-Pace úgy fordult meg, mint a hullámvasút, az XF kifeszített drótkötélen gurult át Londonban a Temze felett.

Nem lepődtünk meg, hogy az E-Pace világpremierjét is új Guinness-világrekorddal tette emlékezetesebbé a márka. (Az új kompakt aszfaltterepjáró hossztengelye körül átfordulva repült az eddigi legmesszebbre. Az autó 270 fokot fordult és 15,3 méterre repült el). Ennél a számnál érdekesebb azonban, hogyan sikerült ezt a mutatványt megvalósítani.

Videón a világ legnagyobb ugrálóvára, amiben egy autó repked 1
Videón a világ legnagyobb ugrálóvára, amiben egy autó repked 2

Videón a világ legnagyobb ugrálóvára, amiben egy autó repked

Videón a világ legnagyobb ugrálóvára, amiben egy autó repked

Videón a világ legnagyobb ugrálóvára, amiben egy autó repked 7
Videón a világ legnagyobb ugrálóvára, amiben egy autó repked 8
Videón a világ legnagyobb ugrálóvára, amiben egy autó repked 9
Videón a világ legnagyobb ugrálóvára, amiben egy autó repked 10
Fotó megosztása:

A kaszkadőrcsapat és az autó fejlesztői először számítógéppel modellezték a rámpákat és az autó várható repülését, landolását. Az elméleti szakasz, az ugrórámpa és a landolódomb megtervezése után jött a neheze: valahogy a gyakorlatban is úgy kéne repülnie az E-Pace-nek, mint a szimuláció során.

Videón a világ legnagyobb ugrálóvára, amiben egy autó repked 11

Terry Gant volt a kaszkadőr, aki eldobbantott az új aszfaltterepjáróval

A tesztekre egy átalakított Range Rover Evoque-ot fogtak be. Az első próbálkozások során egy elektronikus vezérlésű robot vezetett, helyesebben tartotta az irányt, hogy minél kisebb veszélynek tegyék ki a kaszkadőrt. A próbákat és az ugrást Terry Grant, egy tapasztalt kaszkadőr vállalta. A kísérletezést egy gigantikus ugrálóvárhoz hasonló építmény segítette. A medenceszerű, de egészen hatalmas  felfújható készségben puhára érkezett az Evoque.

Videón a világ legnagyobb ugrálóvára, amiben egy autó repked 12

Elég masszív futómű és karosszéria kell hozzá, hogy a földet érést bírja az autó

A dugóhúzó-repülés élesben is sikerült, a Jaguar örülhet az újabb Guinness-világrekordnak. Érdemes megnézni a videót a felkészülésről és az ugrásról!

Bónusztrack gyanánt az előzmények:

F-Pace – 360 fokos kör

XF – a világ leghosszabb magaslati autós átkelése víz felett