Szombaton rendezték meg a 8 .Keceli Meggyfesztivált, ahol gyorsasági és ügyességi versenyen mérték össze a helyiek és környékbeliek tudásukat, csettegők volánja mögött.

A Dél-Alföldön igen elterjedtek a csettegők, amelyeket tréfásan mezőgazdasági kabriónak is neveznek. Ezek általában régebbi autók alkatrészeiből egyedileg készített szállítójárművek, amelyeket a gyümölcs- és szőlőtermelők használnak a gazdaságukban.

Csettegők versenyeztek Kecelen 1

Farkas Ferenc BL12-es motorral szerelt csettegőjével

Csettegők versenyeztek Kecelen 2

Csettegők versenyeztek Kecelen 3

Mi is az a csettegő pontosan?

A csettegő népi lelemény szülötte, házilagos készítésű, munkagépet, lassú járművet jelent. Jellemzően platós, teherszállításra alkalmas négykerekű. Az Alföld déli részén használatosak még a mai napig is, azonban újak nem nagyon készülnek. Egyrészt a csökkenő igény miatt, másrészt egyre kevesebb rendelkezik érvényes műszakival és sokan kockázatnak érzik a használatát a megnövekedett közúti forgalom mellett. A csettegők lehetnek dízel, benzin, gáz vagy hibrid meghajtásúak, attól függően, hogy milyen motort építenek bele.

A csettegők megfelelő műszaki vizsga után forgalmi rendszámot is kaphattak, viszont az újabb környezetvédelmi szabályozások miatt egyre kevésbé engedélyezhetőek. Építésük átlagon felüli kreativitást és műszaki érzéket is feltételez. A nevét az első ilyen jellegű járművek hangjáról kaphatták, amelyet egyhengeres dízel szivattyúmotorokból építettek.

Csettegők versenyeztek Kecelen 4

Tóth Tibor Trabant motorral szerelt csettegőjével

Csettegők versenyeztek Kecelen 5

Hugyi Mihály egyedi motorral szerelt csettegőjével

Csettegők versenyeztek Kecelen 6

Földes László Trabant motorral szerelt csettegőjével

Csettegők versenyeztek Kecelen 7

Vancsura Csaba Slavia motorral szerelt csettegőjével