Az új Fiesta és annak belsőépítészeti megoldásai adták az ötletet, hogy a Ford európai formatervező-hallgatókkal megterveztesse egy leendő jármű belső terét. A pályázat több országban zajlik, egyelőre az angolok tették közzé azt a három pályaművet, amelyet a londoni Ravensbourne formatervezői iskola növendékei alkottak, és amelyek továbbjutottak a regionális döntőbe.

Azok alapján, amit itt látunk, feltételezzük, hogy komoly agyalás zajlott minden országban; némelyik ötlet messze túlmutat akár a legvadabb tanulmányautókon is.

Diákokkal terveztetett eszement autóbelsőt a Ford 1

Team Nomad – optikai szálak, az utasok számától függően átalakuló ülések, közvetlenül az emberi agyra kötött központi számítógép, amely észleli, ha változás áll be a testhőmérsékletben, a belső szervek állapotában vagy az általános egészségben, és reagál ezekre.

Diákokkal terveztetett eszement autóbelsőt a Ford 2

Team Iris – egy 95 éves amerikai belsőépítész, a „világ legidősebb tinédzsere” ihlette a csapat munkáját: a tető kiemelhető, az utasok bárszékeken ülnek, amelyek valójában önjáró minimalista járműként szállítják őket tovább a végső úti célhoz. A különálló ülőlap és háttámla állítólag ergonómiailag tökéletesebb megoldást eredményez.

Diákokkal terveztetett eszement autóbelsőt a Ford 3

Team Dies Nox – 270 fokos, óriási érintőképernyő fut végig a padlón, így akár a hátul ülők is kezelhetik azt. A bútorzat gőzölt, formázott bambuszból készült. Az ülések három állásba rendezhetők: vezetés, piknik és csillagnézegetés.