A Volkswagen személyzeti igazgatója, Karlheinz Blessing szerint a digitalizáció és az elektromos autók terjedése csökkenteni fogja az alkalmazottak számát az autóiparban, hiszen ezek előállításához kevesebb munkaerő szükségeltetik majd.

“Úgy gondolom, hogy az elektromos mobilitás és a digitalizáció korában kevesebb munkáskézre lesz szükség az autók gyártásához” – mondta, de hozátette, hogy az új technológia egyúttal új feladatokat is hoz majd magával, így összességében az alkalmazottak száma kisebb mértékben, de csökkenni fog.

Volkswagen-e-golf-1200x798

Blessing szerint Wolfsburg és Németország is mágnesként fogja vonzani a fejlett technológiai és informatikai szakembereket és egy megállapodás értelmében a Volkswagen csillapítani fogja az autóipari átalakulás alkalmazottakra gyakorolt hatását.

A konszern 2025-ig 23 ezer németországi és 30 ezer külföldi munkahelyet készül megszüntetni anélkül, hogy bárkinek is üzemviteli okokból fel kelljen mondani. Azonban a kilencezer szoftverfejlesztői állás létesítésének ellenére 14 ezer állás szűnik meg a Volkswagennél.