Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) legfrissebb mérési eredményei alapján hétfőn tovább romlott a légszennyezettségi helyzet Magyarországon. A levegő magas szállópor-tartalma miatt az ország nagy részén veszélyes a levegő. Egyre több városban rendelnek el szmogriadót. Több helyen, köztük a fővárosban közlekedési korlátozásokat vezettek be. Az előrejelzések szerint leghamarabb a hét közepén javulhat a levegő minősége.

Budapesten hétfő reggel 6 órától közlekedési korlátozást is bevezettek. A magas szállópor-koncentráció miatt Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a forgalomkorlátozás nem terjed ki az M0-s autóút Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében a következő útszakaszokra: Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa.

A gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben – százötvenezer forintig terjedő – bírságot szabhat ki.

Sebességkorlátozás?

Amennyiben nem javul a helyzet elrendelhetik a sebességkorlátozást is a fővárosban, hiszen a Budapest Főváros szmogriadótervének rendelete a riasztási fokozathoz kapcsolódó intézkedéseiben világosan kimondja, hogy Budapest közigazgatási területén közlekedő gépjárművek haladási sebességének csökkentését is elrendelhetik, méghozzá 20 km/órával, kivéve, ahol 30 km/óra vagy kisebb a megengedett legnagyobb sebesség.

A levegő minőségének romlása miatt Nyíregyházán hétfő reggel a városi szmogriadó-bizottság elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát. Debrecenben hétfő délután rendelték el a szmogriadó riasztási fokozatát.

Szegeden, ahol hétfőn szintén a szmogriadó riasztási fokozatát rendelték el, keddtől péntekig ingyenes a helyi közösségi közlekedés. Salgótarjánban is tovább nőtt a légszennyezettség, ezért ott fenntartják a szmogriadó riasztási fokozatát. Pécsen is romlott a levegő minősége, ott egyelőre a füstködriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el a polgármester.