Hiába a rengeteg villanyautó, a szmog Norvégiát sem kíméli. A főváros vezetése a folyamatosan romló légminőségre reagálva múlt vasárnap éjjel bejelentette: amíg ki nem tisztul az ég a város felett, reggel 6 és este 10 óra között nem közlekedhetnek a városban dízelüzemű autók.

A dízelek viszonylag gyorsan váltak kegyvesztetté Norvégiában (és másutt is a világban); 2006-ban még állami ajánlással választották a technológiát az autósok, hiszen CO2-kibocsátásuk valóban kedvezőbb, ám azóta kiderült, hogy a nitrogén-oxidok és a koromrészecskék emissziója terén súlyos problémák vannak a dízelekkel.

A városban érezhetően csökkent a forgalmi terhelés a tilalom nyomán; dízelautóból a tilalmi időszakon kívül is jóval kevesebbet (-31%) regisztráltak, így bár az egyéb személygépjárművek (benzin, hibrid, elektromos) mennyisége 15 százalékkal nőtt, a mérések szerint 10 százalékkal kevesebben használták Oslo belső forgalmú útjait – az átmenő országos útvonalakat nem érintette a korlátozás.

Oslóban egyébként már kedden este feloldották a dízeltilalmat, mert az előrejelzések tisztulást ígértek szerdára. A dízelmotoroknak azonban a világ számos nagyvárosában meg vannak számlálva a napjai: hogy csak néhányat említsünk, Mexikóváros, Madrid, Párizs és Athén mind bejelentette már, hogy 2025-től nem kívánatosak a belváros határain belül a dízelüzemű járművek.