A Veszprém környéki Mikulás Rallye után hagyományosan a Hungaroringen gyűlt össze még egyszer a hazai ralimezőny, hogy a Szilveszter Rallye-val elbúcsúztassák a pilóták és navigátoraik a 2016-os versenyszezont. A nevezési rekord idén is megdőlt a mogyoródi viadalon, összesen 291 páros jelezte a részvételét, de a szerda délutáni első szakasznak végül 239 kettős vágott neki.

Az országos bajnokság idei abszolút harmadik helyezettje, Vincze Ferenc a Hungaroringen próbált ki először egy R5-ös autót, egész pontosan egy Škoda Fabiát. A szécsényi pilóta hamar belakta a Mlada Boleslav-i gépet, hisz az első három szakaszon az ő neve mellé került a legjobb időeredmény, és magabiztosan, majd 17 másodperc előnnyel vezette a Szilveszter Rallye-t. Vincze tündöklése után az Eb-menő Botka Dávid pillanatai következtek, hisz a citroënes versenyző behúzta a soron következő 3 gyorsaságit és összetettben 2,9 másodpercre megközelítette škodás riválisát.

Ilyen a szilveszter ralis módra 1
Ilyen a szilveszter ralis módra 2

Ilyen a szilveszter ralis módra

Ilyen a szilveszter ralis módra

Ilyen a szilveszter ralis módra 13
Ilyen a szilveszter ralis módra 14
Ilyen a szilveszter ralis módra 15
Ilyen a szilveszter ralis módra 16
Ilyen a szilveszter ralis módra 17
Ilyen a szilveszter ralis módra 18
Ilyen a szilveszter ralis módra 19
Ilyen a szilveszter ralis módra 20
Ilyen a szilveszter ralis módra 21
Ilyen a szilveszter ralis módra 22
Fotó megosztása:

A zárószakasz előtt  mindenki arra várt, hogy az éllovas és az ERC2 2015-ös bajnoka egymásnak feszül az utolsó gyorson, de kiderült, hogy a citroënes pilóta még a harmadik szakaszon korai érkezés miatt begyűjtött 3 perc büntetést, ezzel a huszárvágással pedig Vincze már páholyban érezhette magát a hetedik gyorsasági előtt. A  pilóta ennek ellenére megnyerte az utolsó szakaszt és megnyugtató, 17,9 másodperc előnnyel utasította maga mögé Ifj. Kiss Lászlót.

A miskolci versenyző az idei Szilveszter Rallye-n végig magabiztosan őrizte a második-harmadik pozíciót és Botkáék büntetését követően az ezüstéremnek örülhetett feleségével, Kissné Varga Zsuzsannával. Az R5-ös Ford Fiestával autózó pilóta így egyet javított eddigi legjobb szilveszteri helyezésén, hisz 2014-ben már felállhatott a dobogó legalsó fokára a hungaroringi óévbúcsúztatón.

SZJA0505

A bronzérmet a verseny 2015-ös győztese, Kazár Miklós szerezte meg, míg a negyedik helyet a legjobb nem R5-ös autóval versenyző pilóta, Velenczei Ádám kaparintotta meg. A nógrádi ifjonc talán az utolsó futamát teljesítette az R4-es Mitsubishi Lancerrel, mert 2017-ben ő is szeretne R5-ös autóra váltani, de ha nem áll össze számára a szükséges anyagi keret, akkor az N csoportban láthatjuk majd a 24 éves pilótát. Az abszolút ötödik helyen, akárcsak a Mikulás Rallye-n, az MR Racing SE versenyzője, Maricsek Miklós végzett egy R4-es Mitsubishi Lancerrel.

Lovász Pál és Kürti Tamás az abszolút tizedikként zárta a Magyarországon most bemutatkozott Hyundai i20 R5-tel. Az biztos, hogy Lovász Pali jövőre is ezzel a márkával versenyez majd, az óévbúcsúztató futam pedig az ismerkedésről szólt a korábbi Rali Túra-bajnok számára az új autóval.

SZJA0293

A 2016-os Szilveszter Rallye-n a legnépszerűbb márka a Lada volt, összesen 91 páros vágott neki az elnyűhetetlen és abszolút közönségkedvenc orosz technikával a mogyoródi futamnak. A Lada Kupában, akárcsak tavaly, a mohácsi Szauer – Rácz kettős volt a legsebesebb, míg az amatőr, egészen pontosan a licenccel nem rendelkező párosok közötti kategóriában Budavári Zoltán volt a leggyorsabb egy Mitsubishi Lancer EVO IX-sel.

Az egy híján 240 elrajtolt párosból végül 166-an értek célba a 18. Szilveszter Rallye-n.

Szöveg: Vörös Gergely

Fotó: Szabó-Jilek Ádám