Az autonóm mobilitás a dolgok jelenlegi állása szerint egészen máshogy működik, mint ahogy az emberek vezetnek autót: míg mi rugalmasan alkalmazkodunk minden helyzethez (jó esetben), az autóknak lehetséges szituációk százait kell megtanítani, és beprogramozni az azokra adható reakciókat.

Ezzel szemben egy mesterséges intelligenciával (AI) felvértezett gépkocsi számára nem léteznének korlátok, csak lehetőségek: minden szituban tanulna, fejlődne, okosodna, és magától jönne rá a megoldásra.

Nagyjából ez a dilemma hívta életre az amerikai Drive.ai vállalkozást, amelyet a világhírű Stanford egyetem egykori kutatója, a mesterséges intelligenciák szakértője, Carol Reiley alapított.

Terveik szerint autójuk nem csak tanulna és finomodna, de kommunikálna is, mégpedig hasonlóan rugalmasan: különböző grafikák, színek, fényjelzések segítségével tájékoztatná szándékáról a közlekedés többi résztvevőjét. A cél az, hogy az autó is képes legyen az olyan, szavak nélküli kommunikációra, mint amit az emberi autósok egy-egy kézmozdulattal, összenézéssel, fejbiccentéssel ma megvalósítanak.

Az autón elhelyezendő kijelzők, fényforrások mellett ennek kézenfekvő eszköze lehetne a hangjelzés, feltéve, hogy képesek vagyunk továbbfejleszteni a jó öreg dudát: ennek jelenlegi formájában ugyanis sem a hang irányát, sem karakterét nem lehet szabályozni.

Forrás: The Verge