Ritka autóhoz ritka hiba dukál: a 2017. április 25. és 2008. október 31. között gyártott Bentley Continental Flying Spur típusokon rosszul ragasztották be a nyitható napfénytető üvegpaneljét, amely ezért bezuhanhat az utastérbe, potenciálisan komoly sérülést okozva az utasoknak.

A fenti hiba legfeljebb néhány honfitársunkat érintheti, az alábbiak már szélesebb körben érdemesek a figyelmünkre.

ABS, ESP

A 2016. április 12-18. között gyártott ötajtós Honda Civic modelleknél (1.4 és 1.8 benzines, 1.6 dízel) rosszul szerelték be a menetstabilizáló rendszer modulátorának szűrőjét; a modulátorba bejutó apró műanyagszemcsék hátrányosan befolyásolhatják a rendszer működését.

Hasonló probléma fordulhat elő a Renault-nál (2016. február-áprilisi gyártásból származó Espace, Mégane és Talisman modellek), illetve leányvállalatánál, a Daciánál (azonos időszakban készült Dokker és Dodgy típusok): itt a gyártás során műanyag- vagy fémtörmelékkel szennyeződhetett a blokkolásgátló / menetstabilizáló rendszer hidraulikus eleme, ami ronthatja a segédrendszerek működési hatásfokát.

Elektromos hibák, tűzveszély

A 2013 augusztusa és 2014 júniusa között gyártott Dodge RAM 1500 pickupok akkumulátorának pozitív sarujához rosszul vezették el a kábelt, ami rövidzárlatot és tüzet okozhat.

Szintén kigyulladhatnak a 2016. március-április között gyártott Mercedes A-, B- és GLA-osztályú gépkocsik. Itt a biztosítékdoboz nem megfelelő beépítése eredményezhet tüzet, illetve az elektromos rendszerek működésképtelenségét okozhatja. Működésképtelenné válhat többek között a kormányrásegítés, a légzsákrendszer, a műszerfal vagy az ESP.

A 2016. februárjában gyártott Mercedes C-osztályoknál nem elektromos, hanem mechanikus hiba okozhat tüzet: a motor alsó védőburkolatát rosszul szerelték fel, ennek következében a kipufogórendszer egyes elemei hozzáérhetnek a panelhez, amely így kigyulladhat.

Hajtáslánc

A Chevrolet Cruze 2010-ben gyártott példányainál a motorvezérlő egység (ECU) érintkezőinek rozsdásodása okozhat gyújtáskimaradást, motorleállást.

A 2016-os modellévi Harley-Davidson Softail és Touring típuscsaládok motorjával nincs gond, a hidraulikus kuplung ellenben hosszas állás után nem emel ki, ami mozgásképtelenné teheti a járművet.

Világítás

A 2012 októbere és 2015 májusa között gyártott Toyota Aurisok fényszórójába rossz cikkszámú alkatrészt építhettek be, ami nem megfelelő fényeloszlást és a szembejövő forgalom vakítását eredményezheti.

További részletekért kattints ide.