A világon talán Nagy-Britanniában művelik a legmagasabb fokon a körforgalmak művészetét. A hetvenes években építették meg a Varázslatos körforgalom néven ismert, alább látható, ma már legendás csomópontjukat, ám ez az öt hagyományos és egy fordított irányú körforgalomból álló konstelláció (alább) hamarosan át kell hogy adja a stafétát annak a szörnynek, amit 2019 tavaszán készülnek átadni Észak-kelet Angliában.

wSWvqcr

Cikkünk nem erről a klasszikus útvesztőről szól, olvass tovább, és minden egyértelmű lesz.

Két főút találkozásánál jelenleg is körforgalom üzemel, ám a nagy forgalmi terhelés miatt ez óhatatlanul torlódásokhoz vezet: annak is várakoznia kell, aki amúgy menne tovább egyenesen.

A megoldás: az egyenesen haladni vágyókat az egyik irányból leviszik a föld alá, a másikból felül vezetik el az utat, az irányváltásra pedig marad a köztes körforgalom. Nem is ez a bonyolult, hanem az a szövevényes úthálózat, amely minden irányból belecsatlakozik a körforgalomba, majd kivezeti onnan az autósokat.

Az alábbi videó elvileg érthetővé teszi a csomópont működését, de mivel az egész tükörképesen zajlik (hiszen ők az út másik oldalán vezetnek), gyorsan belezavarodik az ember.