Félnek az esetleges emissziós szankcióktól, és már nem tartják olyan jelentősnek a költségmegtakarításokat: ezzel a két fő szemponttal indokolták a dízelmotorokkal szembeni bizalomvesztésüket annak a széles körű felmérésnek a válaszadói, amelyet egy brit autós szaklap, a What Car? szervezett olvasói körében.

Míg az elmúlt években határozottan erős volt a dízelek kedveltségi aránya (2014-ben a válaszadók 50,1 százaléka, 2015-ben 48,5 százalékuk), az idei kutatásban markánsan visszaesett az öngyulladós erőforrások iránti érdeklődés: tízből alig négy megkérdezett választana dízelmotort.

Szintén meglepő, hogy az elektromos és hibrid járművek nem hogy teret nyernének, de egyre kevésbé érdeklik a vevőket: utóbbiak 12-32 százalékos támogatottságot élveznek, a válaszadók 48 százalékának pedig adott esetben meg sem fordulna a fejében, hogy villanyautót vegyen. Ez nyilván összefügg azzal, hogy a dízeleket sem környezeti, hanem az (ahhoz egyébként kapcsolódó), várható extra anyagi terhek (büntetőadók, stb.) miatt kedvelik kevésbé a vevőjelöltek.