Ha egyszer nagyon sok pénzed lesz, és mindenből a legjobbat szeretnéd, ajánljuk figyelmedbe William Medcalfot, aki minden bizonnyal a legelhivatottabb (és talán az egyik legjobban fizetett) autószerelő az egész világon.

Két nappal azután, hogy elrajtolt a Peking-Párizs veterán tereprali mezőnye, az öreg Bentley-kre szakosodott Metcalf úr kétségbeesett hívást kapott egyik ügyfelétől: az 1924-es autó egyik hátsó kerékcsapágya a mongol határ előtt megadta magát, az autó mozgásképtelenné vált, írja a Daily Mail.

A szerelő nem sokat teketóriázott: villámgyorsan beszerezte a 87 fontos (kb. 33 ezer Ft) alkatrészt, majd útnak indult, hogy segítsen ügyfelén.

Először Londonból elrepült Szöulba, majd onnan Ulánbátorba. Addigra már lefoglalt magának egy terepjárót, amibe azon nyomban bepattant, noha éjfél körül érkezett meg (bár a rengeteg átlépett időzóna miatt ő maga vélhetően azt sem tudta, nappal van-e vagy éjszaka.) Közel 500 kilométeres utazás után, amely során aszfaltozott utat elvétve látott csupán, megérkezett a táborba, ahol leszerelte ügyfele hátsó kerekét, és mintegy 10 perc alatt kicserélte a kérdéses alkatrészt.

Íme, a világ legelhivatottabb autószerelője

Ezen a ponton köszönet illeti a ralit kísérő, találékony szerelőcsapatot is, akik – hogy a Bentley ne szakadjon le a mezőnytől, ezzel elveszítve a rali egészére vonatkozó, egyszeri határátlépési engedélyt – a műhelyekben használatos görgőkre emelték a kocsi jobb hátsó kerekét, és szó szerint sétatempóban, óránként három kilométeres sebességgel átvontatták az értékes autót a határon.

Íme, a világ legelhivatottabb autószerelője

Arról egyébként nincs hírünk, hogy a be nem tervezett szerelős kaland mennyibe került a Bentley sofőrjének, egy egyedi bútorokat tervező és készítő manufaktúra tulajdonosának. Azt azonban úgy tudjuk, a Peking-Párizs ralira a nevezési díj  70 ezer euró, azaz közel 22 millió forint volt, ami még akkor is szép summa, ha a pilóta és navigátora felesben osztozik rajta.

Ezen a kalandos úton jutott el Metcalf úr és a tartalék kerékcsapágy az ügyfélhez

Ezen a kalandos úton jutott el Metcalf úr és a tartalék kerékcsapágy az ügyfélhez