A német szövetségi pénzpiaci felügyelet kérésére indított eljárásban azt vizsgálják, hogy Winterkorn és társa időben tájékoztatta-e a pénzpiacokat a károsanyag-kibocsátási adatok manipulálásáról.

Az ügyészség személyiségi jogokra hivatkozva nem nevezte meg a vizsgálatban érintett második személy nevét.

Közismert, hogy az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) tavaly szeptember 18-án vádolta meg a legnagyobb európai autógyártót, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. Három nappal később a Volkswagen elismerte a csalást, és jelezte, hogy az EA 189 típusú motorral üzemelő, mintegy 11 millió jármű esetében “jelentős eltérést” tapasztaltak a tesztüzemmódban és a közúti közlekedés során ténylegesen kibocsátott káros anyagok értékei között.

A világ autóiparában addig rendkívül befolyás Martin Winterkorn szeptember 23-án lemondott a vezérigazgatói tisztségről.

Német lapértesülések szerint a VW-nél 2008 óta használták az adatok manipulálására szolgáló szoftvert, és a csalásról sokkal többen tudtak a cégnél, mint ahogy a dízelbotrány elején gondolták.

A Volkswagen március elején közölte, hogy Winterkornt 2014 májusában tájékoztatták a károsanyag-kibocsátási adatok manipulálásáról.

Mindezek ellenére a német autógyártó azt hangoztatja, hogy nem sértette meg a vállalat piaci árfolyamának befolyásolására alkalmas információk közzétételére vonatkozó kötelezettségét.

A braunschweigi ügyészség szeptember vége óta több vizsgálatot is indított a dízelbotrány miatt, ráadásul külföldön is számos eljárás zajlik a Volkswagen ellen.