Az idős autóvezetőkre vonatkozó szabályok azonnali felülbírálását követelte a brit kormánytól az a liverpooli bíró, akinek a 80 éves Norma Stokes ügyében kellett ítéletet hoznia.

A nyugdíjas ápolónő rendszeresen vezette kisautóját, míg egyszer – saját szavaival élve – „összezavarodott”, és a fék helyett a gázpedálra lépett, épp egy iskola mellett.

Az apró Peugeot kidöntött egy parkolásgátló bóját, felugratott a járdára, majd 120 méternyi (!) száguldás után tekegolyóként csapódott bele egy iskolás lányokból álló csoportba. A kocsi ezután továbbrobogott, letépte egy iskolabusz nyitott ajtaját, majd két parkoló autót megrongálva végül megállt.

Nyolc iskolás lányt gázolt el egy nyugdíjas néni

A 11 és 16 év körüli diáklányok a tanítás végén álldogáltak iskolájuk előtt, amikor az autó közéjük rohant. Egyikük éppen édesanyjával beszélgetett telefonon. Nyolcuk közül öten súlyosan megsérültek, egyikük agykárosodást szenvedett. A fiatal lánynak a februári baleset óta problémái vannak a rövid távú memóriájával, epilepsziás lett, és nehezére esik az írás. „Az a kislány, akitől aznap reggel elköszöntünk, meghalt. A gyermek, akit hat héttel később hazavittünk a kórházból, már nem ugyanaz a személy volt” – mondták a sérült lány szülei.

A nőnek korábban soha egyetlen közlekedési kihágása sem volt. Ennek figyelembevételével a bíróság két év börtönbüntetésre ítélte, majd azt két évre felfüggesztette, ám jogosítványát végérvényesen visszavonta.