Moab egy álmos-poros amerikai kisváros a semmi közepén, pár ezer lakossal, amiről senki sem hallott volna, ha nem szerveznének ott évről évre több tízezer, százezer embert megmozgató autós rendezvényt. Ez persze így nem teljesen igaz. Moab minimális állandó lakosszáma mellett egész évben jelentős turistaforgalmat bonyolít a közeli természeti parkok révén. Az itteni sziklaképződmények a terepjárósok közkedvelt célpontjai, nem csoda, hogy a Jeep 1966 óta itt rendezi meg éves dzsemboriját. Ilyenkor szokás szerint nem csak a résztvevők, hanem a szervező gyár is hoz magával néhány átépítést – némelyik különleges, mások inkább csak a piaci kínálatot erősítik (értelemszerűen ezek az unalmasabbak.) Idén hét autót visz ki a sziklákra a Jeep, ebből hat új, egy pedig egy 56 éves veterán. Lássuk a részleteket.

Jeep Shortcut

Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi 1
Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi 2

Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi

Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi

Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi 20
Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi 21
Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi 22
Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi 23
Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi 24
Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi 25
Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi 26
Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi 27
Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi 28
Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi 29
Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi 30
Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi 31
Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi 32
Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi 33
Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi 34
Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi 35
Eszement Jeepeket hoz húsvétra a nyuszi 36
Fotó megosztása:
66 centivel megrövidített karosszéria, funkcionális minimalizmus, és imádnivaló piros fényezés: a márka gyökereiig visszanyúló koncepció szinten minden elemében megváltozott az alapját képező Wranglerhez képest. A futóművet 5 centivel emelték meg, a Shortcut utasterében régi stílusú, fejtámla nélküli ülések és golyóban végződő váltókar (ami azonban nem kézi, hanem ötös automata váltót vezérel) idézi a hőskort.

Jeep Comanche

Jeep® Comanche Concept

Jeep® Comanche Concept

Mostanában egyre inkább foglalkoztatja a márka tulajdonosait és ügyfeleit a pick-up gondolata. A kilencvenes évekig volt is ilyenje a márkának, azt hívták Comanche-nak. A koncepcionális utód nem a Cherokee, hanem a Renegade alapjaira épül, és akkor is izgalmas volna, ha fémtetejét nem vágták volna le, és helyettesítették volna lenyitható ponyvával. A tengelytávot 15 centivel meghosszabbították, így kényelmesebben elfért a másfél méteres plató.

Jeep Crew Chief 715

Jeep® Crew Chief 715 Concept

Jeep® Crew Chief 715 Concept

A négyajtós Wrangler Unlimited emelt hasmagasságot és prominens, múltidéző orrkialakítást kapott. A márka katonai gyökerei előtt tisztelegve óriási, ballonos abroncsokon gördül a jármű, a fedélzeten beépített kompresszor szolgál a saját vagy mások gumijának a felfúvására. A másfél méteres plató megerősíti a Comanche tanulmány üzenetét. Az utastérben katonai stílusú kapcsolók, valamint egy csupasz csavarokkal rögzített, gigantikus hajóiránytű bizonytalanítja el a közönséget.

Jeep Renegade Commander

Jeep® Renegade Commander Concept

Jeep® Renegade Commander Concept

Nem lehet mindenki hős meg veterán: a Renegade-en alapuló Commader ötcentis emelést, túlméretes terepabroncsokat kapott, fenéklemez-védelmet és matricákat, meg spéci fényezést és tuningpedálokat, de attól még nem egy álomjárgány, nem úgy mint a…

Jeep Trailcat

Jeep® Trailcat Concept

Jeep® Trailcat Concept

A Jeep Trailcat a lehető legértelmetlenebb, és ezért legkívánatosabb Wrangler. Orrában a Chrysler Hellcat modelljeinek 6.2 V8-as, kompresszoros blokkja hörög, a 707 lóerős blokk nyomatéka kézi váltón keresztül jut el a négy kerékre. A nagyobb motor persze alaphelyzetben nem fért volna bele a Wranglerbe, ezért a mérnökök 30 centit beletoldottak a tengelytávba, míg a szélvédő 5 centivel alacsonyabb. Az utastérben a Dodge Viper szénszálas vázú sportülései határozzák meg a környezetet.

Jeep Trailstorm

Jeep® Trailstorm Concept

Jeep® Trailstorm Concept

Terepszínű fóliázás, óriási abroncsok, ötcentis emelés: ez a Wrangler vadászexpedíciókra készült. A gyors ki- és beszállást segítik a feles méretű ajtók, és akár a sikeres vadászat, akár a mocsárban gázolás után kell kitakarítanunk, kapóra jön a víz- és kopásálló belső borítás, amelyet a pick-upok platóbélése ihletett. A vászontető nyilvánvalóan kényszermegoldás.

Jeep FC 150

Jeep® FC 150 Heritage Vehicle

Jeep® FC 150 Heritage Vehicle

A végére hagytuk a legérdekesebb példányt, aminek viszont semmi köze a jelenlegi, Fiat-érdekeltségű Jeephez, tekintve hogy 1960-ban készült. Az FC 150 csúnyácska volt, viszont kis helyen remek helykihasználást biztosított, és pazarul manőverezett. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy csak a felépítmény eredeti: alatta egy 2005-ös Wrangler alváz nyugszik, komoly terep-igénybevételre felkészítve. Az időutazás az utastérben folytatódik: műbőr ülések, korabeli stílusú tetőkárpit, valamint CB rádió kapott itt helyet. A négyliteres, sorhatos motorhoz háromfokozatú automata váltó csatlakozik.