A Jaguar Land Rover csoport (JLR) hivatalosan is bejelentette, hogy három év múlva, 2018 végén megkezdi a termelést új kelet-európai gyáruk. A szlovákiai helyszínnek lengyel, észak-amerikai és mexikói lokációkkal kellett versenyeznie, végül a kedvező infrastruktúra és az erős helybeli beszállítói hálózat miatt esett Szlovákiára a választás.

A nyitrai üzem építése 2016-ban veszi kezdetét, a teljes beruházás összértéke 1 milliárd angol font, azaz mintegy 440 milliárd forint.

Egyelőre nem tudni, milyen modelleket fognak a szlovákiai üzemben építeni. Az éves kapacitás kezdetben 150 000 gépkocsi lesz, ezt a későbbiekben elvileg akár duplájára is növelhetik. A nyitrai üzem a JLR harmadik külföldi gyártólétesítménye: tavaly Kínában nyitottak meg egy gyárat, a brazíliai üzem pedig 2016-ban kezdi meg a termelést.

Korábban pletykák szintjén felmerült, hogy Magyarországra települne az üzem; ezt a gyár hivatalosan soha nem erősítette meg, idén augusztusban pedig végérvényesen eldőlt, hogy nem nálunk fognak Jaguarokat, Land Rovereket gyártani.

Nyitóképünkön a Jaguar solihulli üzeme látható.