A Volkswagen belső vizsgálatok során megállapította, hogy szinte minden modell esetében helyesen határozták meg a széndioxid-kibocsátás és így a fogyasztás szintjét is, a műszaki leírásban szereplő adatok hűen tükrözik a valóságot. A kedvező hírnek köszönhetően a Volkswagen részvényeinek árfolyama 7,90 százalékkal 133,85 euróra ugrott.

A konszern november 3-án jelentette be, hogy a dízelbotrány miatt indított belső vizsgálat során szabálytalanságot tártak fel a széndioxid-kibocsátás mértékének meghatározására irányuló eljárásban, amelynek révén bizonyos modellek esetében a valóságosnál alacsonyabb széndioxid-kibocsátási és üzemanyag-fogyasztási értékeket rögzítettek. Akkor azt közölték, hogy a szabálytalanság nagyjából 800 ezer kocsit érinthet, és kétmilliárd euró nagyságú “gazdasági kockázatot” jelenthet a cégnek.

Szerdán kiadott közleményében azonban a Volkswagen jelezte, hogy a belső ellenőrzések és a befejezett mérések nem igazolták a tömeges szabálytalanság gyanúját. A Volkswagen mindössze kilenc modelljénél mutattak ki enyhe eltérést, ezek a modellek az éves eladás 0,5 százalékát teszik ki. Ezeket a modelleket egy független vizsgálat során újra ellenőrzik, hogy megállapítsák, valóban eltér-e vagy sem néhány grammal a széndioxid-kibocsátás kilométerenkénti értéke a valóságban a prospektusokban feltüntetett szinthez képest. Az Audi, a Škoda és a SEAT hasonló eljárást követ majd a gyanúba keveredett autóinak esetében.