Szakértők szerint több száz millió eurójába kerülhet a Volkswagennek az ősszel kirobbant emissziós botrány közvetlen kárainak a helyreállítása, ám ez a vártnál nagyobb terhet róhat a világ második legnagyobb autógyártójára.

Normál esetben egyszerű kölcsönből finanszíroznák a károk helyreállítását – mintegy 11 millió autót kénytelenek visszahívni -, ám mivel a cégcsoport eladásai világszerte csökkentek, a részvények árfolyama pedig mélybe zuhant, kénytelenek áthidaló kölcsönt felvenni, állítják a felekhez közeli források. A cég csak abban bízhat, hogy fél év múlva stabilizálódik az árfolyam, és hozzájutnak a kedvezőbb feltételek mellett nyújtott hitelekhez.


A kényszerű hitelfelvétel egyes elemzések szerint mintegy 150 millió eurónyi extra terhet jelentenek a cégcsoportnak. A Volkswagen konszern masszív költségcsökkentéseket hajt végre, ám a cég első számú tulajdonosa, Wolfgang Porsche emlékeztette arra a vezetést, hogy a munkahelyeket minden erejükkel igyekezzenek védelmezni.

A dolgozókat így is fájdalmasan érinti a botrány: több német üzemben is meghosszabbították a normál karácsonyi üzemszünetet. Az vigasztalhatja a munkavállalókat, hogy a felsővezetés beleegyezett fizetésük csökkentésébe – a pontos összegről azonban nem nyilatkoztak.

Ami az áthidaló kölcsönt illeti, összesen tizenhárom bank dobja össze a kért pénzt, egyenként 1,5-2,5 milliárd eurót. Két forrás szerint nem is 20, hanem 29 milliárd eurót vesz fel a Volkswagen, és várhatóan napokon belül eldöntik, hogyan használják el az összeget.

Forrás: Reuters