A Die Welt című lap csütörtökön azt írta, hogy a Volkswagen egyes modelljeiben nem jól működik az a szoftver, amely a mozgási energia az akkumulátorban történő visszanyerését szabályozza. Bizonyos járművekben fékezéskor a generátor képes visszatáplálni energiát az akkumulátorba, az így visszanyert energia később felhasználható, ami csökkentheti a jármű fogyasztását. A rendellenesség nagyszámú, belsőégésű motorral működő autót érint.

A Volkswagen egyik szóvivője megerősítette, hogy létező problémáról van szó. Ugyanakkor jelezte, hogy a hibás működés nem minden modell ilyen vagy olyan sorozatát érinti, hanem csak bizonyos járműveket.
    
A Die Welt úgy tudja, hogy a német autógyártó vállalat beszámolt az új problémáról a károsanyag-kibocsátási botrány kivizsgálására felállított németországi bizottságnak. A környezetvédelmi minisztérium és a német szövetségi közúti közlekedési hatóság (KBA) által létrehozott testület azt tanácsolta a Volkswagennek, hogy készüljön fel az érintett járművek visszahívására.
   
“Ha egy számítógépes program hibája befolyásolja a fogyasztást és ezáltal kihat a jármű széndioxid-kibocsátására, fel kell tenni a kérdést, hogy érvényes-e még (a jármű) forgalomba hozatalára adott engedély” – mondta a lapnak a bizottság egyik tagja.
   
A Die Welt úgy tudja, hogy valószínűleg meg lehet oldani a problémát egyszerű ellenőrzésekkel.
   
A 12 márkát összefogó Volkswagen-konszern januártól kezdve 8,5 millió dízelmotorral működő autót hív vissza Európában, hogy összhangba hozza károsanyag-kibocsátásukat az előírásokkal. Jelenleg úgy tűnik, hogy a javítások technikailag és pénzügyileg is a korábban vártnál kisebb terhet rónak a vállalatra