A Volkswagen emissziós botránya súlyos csapást mért a német gazdaságra, ám Berlin nem várt helyről juthat támogatáshoz.

Az elemzések szerint a német gazdasági növekedést 0,03 százalékponttal csökkenti az a bevételkiesés, ami a Volkswagent sújtja a dízelmotorjaival kapcsolatos botrányok miatt. A skandalum hosszú távú hatásai még nem kiszámíthatók, bár ha a VW-től elforduló vásárlók más német márkákat favorizálnak, voltaképpen egálban marad a gazdaság.

Akárhogy is alakul, a jövő évi kilátások mégsem olyan borúsak, a felmentő sereg pedig a Közel-Keletről érkezik, szó szerint: az a mintegy 800 ezer  menedékkérő, akinek az érkezésével Németországban számolnak, komoly lendületet adhat a gazdaságnak. “A bevándorlók hatalmas száma miatt az állami szektorban konkrétan megnő a szolgáltatások és termékek mennyisége, és mivel a menekültek várhatóan Németországban költik majd el a pénzüket, a privát üzleti szféra is extra bevételhez jut” – nyilatkozta az Automotive News Europe-nak a Bajor Regionális Bank (Bayerische Landesbank) egyik közgazdásza.

Mindent összevetve a szakemberek 0,2 százalékponttal erősebb növekedést prognosztizálnak 2016-ra, a német állam jövőre várhatóan 5,6 milliárd euróval nagyobb forgalommal számolhat.

Más kérdés persze, hogy a helyzet nem ilyen tiszta, figyelmeztetnek mások: a menekültek lakhatásával és élelmezésével kapcsolatos kiadások ugyan élénkíthették a gazdaságot, azokat azonban a 2016-os költségvetés tervezett többletéből finanszírozták, így más területeken megakadást hozhat a helyzet.