A német szövetségi közlekedési felügyelet 2,4 millió autó visszahívására kötelezte Németországban a Volkswagent a dízelmotorok emissziós értékeit manipuláló szoftver miatt.

“Mi fogjunk ellenőrizni a visszahívás folyamatait” – közölte a flensburgi közlekedési felügyelet, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) szóvivője, utalva a Volkswagen önkéntes javításra tett javaslatára.

A német Bild lap értesülése szerint ugyanis a Volkswagen azt javasolta, hogy az érintett járművek tulajdonosai önkéntes alapon vigyék vissza a szervizekbe autóikat javításra. A KBA elutasította ezt az ötletet, ugyanakkor pontos időrendet kérnek a javításokról.

Mint emlékezetes, szeptemberben kapott nagy nyilvánosságot az ügy, hogy a Volkswagen csaló szoftverrel látta el egyes dizelmotorjait. Így a laborteszteken az autók teljesítették az előírt amerikai emissziós értékeket, ám a valóságban, közúton más vezérlőprogrammal működik az autó és sokkal környezetszennyezőbb. Világviszonylatban 11 millió autó lehet érintett.

Magyarországon 35 283 autót adtak el az említett motorral. Ebből a Volkswagen személyautók száma 12 427, a Škodáké 11 964, az Audiké 6014, a Seatoké 535, míg a Volkswagen haszonjárműveké 4343 darab.