Konkrétan nem állítják az érintettek, hogy a Volkswagen-csoportot sújtó, immár globális válság miatt szervezték volna át a cég vezetőségét, de nehéz ezt nem belelátni azokban a napokban, amikor Észak-Amerikában gyakorlatilag kivégezte magát a cégcsoport, és alig néhány hét uralkodás után távozni kényszerült annak első számú embere.

De hogy a tényeknél maradjunk: Dr. Winfried Vahland professzor (képünkön balra), aki öt éve irányítja rendkívül sikeresen a cseh márkát, átköltözik Észak-Amerikába, hogy a Volkswagen-konszern ottani tevékenységeit igazgassa. Itt egyébként vadonatúj szervezetet hozott létre a cég: a North American Region (NAR) új felosztásban foglalkozik az észak-amerikai térség piacaival.

A NAR elvileg a Volkswagen-csoport korábban bejelentett átstrukturálásának részeként jön létre, de funkciójában az eddigi Volkswagen Group of America felettes szervezete lesz, tehát gyakorlatilag kiváltja a kompromittált vállalatot. A november elsejétől regnáló, 58 éves Vahland professzor alá Mexikó, Kanada és az USA tartozik majd.

Vahland helyére az 55 éves Bernhard Maier (a képen jobbra) kerül, aki 2001 óta dolgozott a Porsche AG-nál, 2010 óta a vállalat igazgató tanácsának marketingért és értékesítésért felelős tagja, mostantól pedig a Škoda ügyeiért felel.