Évi 9,6 millió angol font, azaz 4,1 milliárd forint: állítólag ennyit fog keresni új munkahelyén Jeremy Clarkson, a világ leghírhedtebb autós újságírója, akit folyamatos bántó megjegyzései után egy konkrét pofon miatt rúgtak ki a brit állami televíziótól.

Mint azt egy ideje tudni lehet, Clarkson és egykori kollégái, James May és Richard Hammond, valamint a műsor volt producere, Andy Wilman az internetes könyváruházból mindenes mégiamodullá nőtt Amazonnál folytatja pályafutását.

Clarkson régen is jól keresett, ám közel sem ennyire: 2013-ban műsorvezetőként évi egymillió fontot, azaz akkori árfolyamon számítva nagyjából a mostani összeg egytizedét vihette haza, ami még így is szép summa volt. Arról nem is beszélve, hogy a Top Gear licencet birtokló cég társtulajdonosaként további busás összegeket zsebelt be, összesen évi 14 millió fontot, azaz leendő jövedelmének másfélszeresét.

Az arányok persze csalókák lehetnek, mert elképzelhető, hogy az Amazon-ügyletben sem csak egy vasat tart a tűzben Clarkson; a pontos összegekről alighanem csak jövőre tudhatunk meg részleteket.

Clarkson elmaradhatatlan társai, May és Hammond valamivel kevesebbet kapnak az Amazonnál, ám így sem lesz okuk panaszra. Míg korábban állítólag Clarkson bérének felét kapták a BBC-től, a különbség most durván 25 százalékra csökkent: a tervezett sorozatban havonta egy részt készítenek majd, és minden epizódért durván 590 000 fontot, azaz nagyjából negyedmilliárd forintot kapnak.

A hírek szerint  három évadra, harminchat epizódra szerződött a stáb. Számolj.