Egy nászúton lévő olasz nőt megölt, további tizenhét embert megsebesített az a Nathan Campbell, aki 2013 nyarán Los Angelesben autójával nagy sebességgel egy tengerparti sétányon a járókelők közé hajtott.

A hatóságok gyorsan kizárták a terrorista cselekmény gyanúját, és mostanra kiderült, hogy igazuk volt: Campbell elárulta szörnyű tettének indítékát. Két nappal korábban 35 dollárt (9700 Ft) adott egy kábítószer-kereskedőnek, hogy metamfetamint hozzon neki, ám a díler átverte őt, ezért dühében kezdett ámokfutásba.

“Mutass rájuk, és letarolom őket” – mondta állítólag egy hajléktalannak közvetlenül azelőtt, hogy belehajtott volna a tömegbe.

Védőügyvédje megpróbálta meggyőzni az esküdteket arról, hogy védence mindent megtett azért, hogy elkerülje a gyalogosokat, szemtanúk szerint azonban vigyorogva ült autója volánja mögött. Az ámokfutás halálos áldozatát, a harminckét éves Alice Gruppionit 100 méteren át vonszolta magával a motorháztetőn. “Megpróbáltam berántani a feleségemet egy kapualjba, de késő volt. A kezemet fogva halt meg” – mondta a tárgyaláson a férj, aki elsírta magát, amint a bíróság kihirdette: Campbellt bűnösnek találták emberölés vádjában.

A férfi, aki részegen követte el embertelen tettét, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat az augusztusi ítélethozatalnál. Campbellnek korábban is volt már ügye a rendőrséggel apróbb kihágások miatt. Az ámokfutás előtt két hónappal veszítette el munkáját: egy gyógyult alkoholistáknak otthont adó közösségben volt gondnok, ám elbocsátották, miután kiderült, rendszeresen ivott és kábítószerezett.