Az orosz AvtoVAZ autógyár ősztől elindítja a Ladák forgalmazását Európában, az export kezdetét szeptember-októberre tervezik. Az első célországok Magyarország és Csehország lesznek – jelentette be Bo Andersson, a legnagyobb orosz autógyár vezérigazgatója.

Szigorú feltételeket támasztanak a forgalmazókkal szemben, amelyeknek egyebek mellett marketing- és szállítási feladataik is lesznek. Andersson szerint a Lada európai forgalmazásának jelenleg az a fő akadálya, hogy még nem találták meg a megfelelő partnereket. Az új magyar és cseh importőrrel ellenben már aláírták a szerződést.

A Lada az egész világon bővíteni akarja a forgalmazói hálózatot, Andersson elve, hogy “legyen inkább kisebb, de szervezettebb”.

A Ladákat az európai szabályok miatt módosították, egyebek között javítottak biztonsági szintjükön, különös tekintettel a gyalogosok védelmére. A motorok teljesítik az Euro 6-os normát.

Az AvtoVAZ Németországba, Nagy-Britanniába és Olaszországba is az elsők között akar exportálni, de az ottani forgalmazókat még nem találták meg. Az AvtoVAZ 2014-ben mindössze 1500 autót értékesített külföldön. A cég szeptemberben kezdi a vadonatúj modell, a Vesta szedán gyártását, amelyből később ferde hátú és SUV is lesz.