Több tucat gimnazista és három kísérő utazott azon a buszon, amely Los Angelesből indulva Kalifornia állam északi részére tartott. Az egyetemi látogatásra készülő diákok még félúton sem jártak, amikor egy dél felé haladó FedEx kamion áthajtott az autópálya útpályáit elválasztó, füves területen, és frontálisan ütközött a gyerekeket szállító busszal.


Mindkét jármű kigyulladt és porig égett. A két sofőr azonnal meghalt, rajtuk kívül a busz nyolc utasa ? a három kísérő, valamint öt diák – a helyszínen életét vesztette. A balesetnek harminckilenc sérültje volt, köztük az a két ember, akiknek személyautóját épp csak meglegyintette a szemből érkező kamion. Ők ketten már ekkor lángokat láttak a kamion alatt.

A tavaly áprilisban bekövetkezett tragédiát több mint egy éven át tartó nyomozás követte, amelyet a napokban zártak le az illetékes hatóságok. A balesetért egyértelműen a kamion vezetője volt a felelős, hiszen a jelek szerint semmilyen manőverrel nem próbálta meg elkerülni az ütközést. Ugyanakkor nem lehetett megállapítani, hogy miért tért le az útról: a 32 éves sofőr aznap már nyolcadik órája ült a volán mögött, ugyanakkor előző éjjel dokumentáltan legalább nyolc órát aludt. Sem alkoholt, sem kábítószert nem találtak a szervezetében.

A busz utasai szegény Los Angeles-i családok tehetséges gyermekei voltak, akik azért utaztak Észak-Kaliforniába, hogy meglátogassanak egy helyi egyetemet. Összesen két busz indult útnak, a másik gond nélkül célba ért.

A túlélők és az áldozatok családjai most 100 millió dollár összértékű kártérítési pert indítottak a kamiont üzemeltető FedEx, valamint a busztársaság ellen.