Várhatóan néhány napon belül újra forgalomba áll Szegeden a mintegy három hete leállított Ikarus-Škoda-troliflotta – közölte a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-vel.

Kojedzinszky Richard tájékoztatása szerint a cég és az Ikarus-Škoda trolibuszok beszállítója között az elmúlt hetekben történt tárgyalások eredményeként a gyártó a nagyobb utasbiztonság és a műszaki paraméterek fejlesztése érdekében változtatásokat, javításokat vállalt és hajt végre a járműveken. A munkálatok jelenleg is tartanak, azok befejezése után, várhatóan néhány napon belül a trolibuszok fokozatosan forgalomba állnak.

Április végén állt le az összes új szegedi trolibusz. Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (BTDSZ) elnöke a Népszabadságnak május 5-én azt mondta, súlyos problémáról lehet szó, szerintük erre utal, hogy teljesen váratlanul, egyszerre vonták ki a forgalomból mind a 13, másfél éve vásárolt járművet. Közölte, a járművek közül 11-et uniós támogatásból vett meg a kft., ha súlyos típushibát tárnának fel, akkor a városnak vissza kellene fizetnie a támogatást.

A Szegedi Közlekedési Kft. ugyanakkor aznap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 2013-ban forgalomba állított flotta garanciális felülvizsgálata folyik.

Az ügyvezető igazgató akkor azt közölte: az elektromos tömegközlekedés fejlesztését célzó projekthez kapcsolódóan Szeged 13 új, Ikarus-Škoda Tr187 típusú trolibuszt vásárolt. A gyártót teljes körű jótállási felelősség terheli, ezért a kötelező garanciális felülvizsgálat keretében átvizsgálja az új járműveket. A vizsgálatok után a trolik zavartalanul folytatják napi munkájukat – tette hozzá.

Az uniós támogatással megvalósult projekt keretében Szeged 2011 januárjában rendelt 13 új, alacsony padlós trolibuszt a tendernyertes – a székesfehérvári Magyar Trolibusz Kft. és a csehországi Plzen városában működő Škoda Electric alkotta – konzorciumtól, egyenként 800 ezer eurós (mintegy 228 millió forintos) áron.

A klimatizált járművek alacsony padlósak, csuklósak, 18,75 méter hosszúak, 2,55 méter szélesek és 124 utast szállítanak. A trolibuszok önjáró üzemmódra képesek meghibásodás vagy áramszünet esetén. A szegediek szavazatai alapján az új járművek színe piros lett.