Tízből nyolc esetben a parkolóhelyről való kiálláskor fordul elő a koccanás, míg viszonylag ritka a parkolóhelyre beálláskor (16%). Az idősebb, 65 év feletti gépjárművezetők egyharmaddal több balesetet okoznak parkolás vagy manőverezés közben, mint a 25-64 év közötti vezetők.

Az Allianz Technológiai Központ (Allianz Zentrum für Technik, AZT) és a Continental AG közös kutatási projektjében közel 3500 közlekedési balesetet elemeztek a Müncheni Főiskola és Műszaki Egyetem segítségével.

A felelősségbiztosítási káresemények közel fele (42%) abból ered, hogy parkoláskor az egyik jármű – tolatás közben – nekiütközik a másik, álló járműnek. Minden ötödik manővernél (20%) pedig azért következik be káresemény, mert két autó egymásnak tolat parkolás közben.

A parkolási és manőverezési balesetek gyakorisága közel 30 százalékkal nőtt az elmúlt tíz évben. E balesetek teszik ki a dologi kárral járó gépjármű-felelősségbiztosítási káresemények 44 százalékát, és a teljes körű casco biztosítási káresemények 39 százalékát.

Az elvégzett elemzés szerint a legtöbb baleset kisteherautók és városi terepjárók parkolásakor következik be. Ezen gépjárművek esetében a balesetek száma 30 százalékkal magasabb, mint a kisméretű vagy kompakt autók esetében.