A globális kutatási intézet, a YouGov által végzett felmérésben 9177 autóvezetőt kérdeztek meg az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban a parkolási károk okainak és hatásainak meghatározása érdekében. Az eredmények szerint tíz autóvezetőből több mint háromnak (33%) érte kár autóját az elmúlt öt évben, ebből 16 százalék parkolás közben következett be.

Az olasz autóvezetők bizonyultak a leginkább balesetveszélyesnek, kettőből egy nyilatkozott úgy, hogy kárt okozott autójában a vizsgált időszakban – 26 százalékuk parkolási manőver közben. Ezzel szemben a brit autóvezetők voltak a legóvatosabbak, közülük csak 10 százalék számolt be parkoláshoz kapcsolódó balesetről.

A felmérésben szereplő nemzetek közül ötből négy esetén a tolatás bizonyult a legnehezebb manővernek: a trükkös feladat felelt az összes parkolás során szerzett kár 45 százalékáért. Olaszországban a koccanások 51 százaléka tolatás közben történt. A kombik vezetőinek is vigyázniuk kell, mert a parkolási balesetek ebben a kategóriában voltak a leggyakoribbak (27%).

A spanyol autóvezetők éppen csak elkerülték a legbalesetveszélyesebb címet Európában: másodikként szorosan követik Olaszországot. Itt az ország autóbaleseteinek negyede történt parkolás közben. Németország és Franciaország hatékonyabbnak bizonyultak e téren, a parkolás során történő koccanások a balesetek 11, illetve 10 százalékát teszik ki.