FRISSÍTVE

Nemrég közölte a Volkswagen, hogy Martin Winterkorn marad az igazgatótanács elnöke. A felügyelőbizottság teljes támogatásáról biztosította a Magyarországról elűzött német család sarjaként született menedzsert. A testület azt javasolja, hogy 2016. februárjában Winterkorn szerződését hosszabbítsák meg a VW-konszern, tehát nemcsak a Volkswagen, hanem a Ducatitól a Scaniáig érő vállalat élén. Ez egyértelműen Ferdinand Karl Piëch vereségeként értékelhető. A két alfa-hím közötti konfliktus azonban arról is szólt, hogy Martin Winterkorn átveszi-e a ma 78-ik születésnapját ünneplő Piëch helyét a Volkswagen-konszern felügyelőbizottságának élén. Erről nem derült ki semmi. Winterkornnak döntő szerepe van abban, hogy az Audi Győrött alapított motorgyárat, majd összeszerelő-üzemet, amelyet a cég az A3 limuzin, az A3 kabrió és az új TT gyártásához teljes autógyárrá bővített. Martin Winterkorn a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem tiszteletbeli professzora, éves rendes előadását április 29-én tartja a hallgatóknak.

A késő estig tartó salzburgi ülés az előzetes hírek szerint az eddigi legfontosabb összecsapás volt a társaság két legfőbb vezetőjének hatalmi harcában. A megbeszélésről részletek nem szivárogtak ki.

A 12 márkát – köztük a névadó Volkswagen mellett az Audit, a Porschét, a Škodát és a SEAT-ot – összefogó óriásvállalat felügyelőbizottságának elnöke, a VW nemzetségfőjének is nevezett Ferdinand Piech a Der Spiegel című hírmagazin legutóbbi számában bírálta az igazgatótanács elnökét, Martin Winterkornt. Azt mondta, hogy “eltávolodott” az eddig pártfogoltjaként számon tartott menedzsertől, és arra törekszik, hogy “megfelelő emberek kerüljenek a felügyelőbizottság és az igazgatótanács élére”.

A váratlan nyilvános bírálatot a német sajtó súlyos konfliktus jeleként, Winterkorn eltávolítására tett kísérletként értékelte. Okairól egyelőre csak találgatások jelentek meg. A legvalószínűbb magyarázat az lehet, hogy Piech nem bízik abban, hogy a VW Winterkorn vezetésével megbirkózhat az autóipar várható átalakulásával járó kihívásokkal, és a jelenlegi – a cégcsoport számára pénzügyileg, gazdaságilag még kedvező – helyzetet tartja a legalkalmasabbnak a váltásra, az ügyet pedig a május elején tartandó közgyűlés előtt rendezni akarja.

Ferdinand Piech ugyancsak váratlanul csütörtök délutánra Salzburgba – a VW törzsrészvényei 53,1 százalékával rendelkező Piech és Porsche család “székhelyére” – kérette a felügyelőbizottságon belüli szűkebb testület, az elnökség tagjait.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) az online kiadásában azt írta a tanácskozás előtt, hogy Ferdinand Piech ismertetni fogja kifogásait Martin Winterkorn tevékenységével kapcsolatban és új személyt is javasol majd az igazgatótanács elnöki tisztségére. A FAZ szerint Matthias Müller, a Porsche igazgatótanácsának elnöke jöhet szóba a pozícióra. A Der Spiegel hírportálja szerint is ő lehet az első számú jelölt.

A FAZ úgy tudja, Martin Winterkorn nem hajlandó megadni magát, sőt kezdeményezi szerződése meghosszabbítását. Sorsáról a felügyelőbizottság dönt, amelyben legalábbis hivatalosan számíthat a munkavállalók képviselőinek támogatására. Ugyanakkor a tényleges erőviszonyokat nem lehet felmérni, az viszont biztos, hogy Ferdinand Piech soha nem szólal meg a nyilvánosság előtt meggondolatlanul és korábban elsőre kilátástalannak tűnő ügyekben is érvényesítette az akaratát.

A megbeszélés késő estig tartott, részletek nem szivárogtak ki. A dpa hírügynökség szerint a felügyelőbizottság elnöksége pénteken közleményt ad ki.

Martin Winterkorn szerződése 2016 végéig szól. A több mint 20 éve a vállalatcsoportnál dolgozó szakember 2007 eleje óta vezeti az igazgatótanácsot. Azóta a legnagyobb európai autógyártó csoport bevétele 86 százalékkal emelkedett, nyeresége megnégyszereződött.

A VW tavaly az értékesítési darabszámot, az árbevételt és az üzleti eredményt tekintve egyaránt rekordot ért el. A csoport tagjai 2014-ben összesen 10,1 millió gépjárművet adtak el, 4,2 százalékkal többet a 2013-as 9,7 milliónál. Az árbevétel első alkalommal lépte át a 200 milliárd eurós határt, 202,5 milliárd euró lett, 2,8 százalékkal magasabb az előző évi 197,0 milliárdnál. Az üzleti eredmény éves összevetésben egymilliárd euróval 12,7 milliárd euróra emelkedett.