Nagyon bepörgött az európai autópiac 1

Csúcskivitelében komoly terepképességeket ígér, de a látványt már alaphelyzetben is nyújtja a Jeep újdonsága, az olasz szálakkal rendelkező Renegade.

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete (ACEA) szerint márciusban az egy évvel korábbihoz képest 10,6 százalékkal, 1,6 millióra emelkedett a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma az Európai Unióban.

A forgalomba helyezett új autók száma már 19 egymást követő hónapban folyamatosan növekszik az EU-ban, az idei márciusi növekedés a legnagyobb mértékű tavaly március óta.

A márciusi viszonylag nagy európai növekedés a gazdasági válság által leginkább sújtott országokban elért két számjegyű növekedésnek volt köszönhető. Spanyolországban például 40,5, Portugáliában 41,8, Írországban 32,0, Olaszországban pedig 15,1 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett autók száma. Az első negyedévben 8,6 százalékkal, 3,5 millióra nőtt a forgalomba helyezések száma az EU-ban.

Márciusban különösen jó hónapja volt a Porschének, tavaly márciushoz képest 54 százalékkal nőttek az eladásai, de ez is semmi a Jeephez képest, amely az alacsonyabb bázis (2745 darab) miatt 225 százalékos emelkedést produkált. A Mitsubishi 77,7 százalékkal növelte eladásait, komolyabb visszaesés a már önállóan árult DS-nél (-16,8 százalék) és a Lancia/Chryslernél (-19,6 százalék) volt.